6 faktora koji mogu uticati na neredovnu menstruaciju

0

Zar ne bi bilo divno kada biste jednostavno svaki mjesec menstruaciju dobijali u isto vrijeme? Da ne bude zabune, mnoge žene je dobijaju tačno kada joj je i vrijeme. Ali ima i onih koje nikada ne mogu isplanirati odlazak na more ili bazen, jer se ne mogu pouzdati u uobičajeno pravilo od “28 dana”.

Naime, normalan ciklus traje 28 dana i to podrazumijeva period od prvog dana menstruacije pa do prvog dana naredne. Sve između 24. i 31. dana se smatra “normalnim”. Ali, sve ostalo je pokazatelj da nešto nije u redu sa vašim organizmom. Saznajte kojih to šest stvari mogu da utiču na neredovan ciklus i kada je vrijeme da se obratite doktoru.

Pretjerano vježbanje

Opštepoznato je da žene koje pretjerano treniraju ili se profesionalno bave sportom imaju problema sa redovnim ciklusom. Naime, vaš organizam u toku fizičkog napora je pod stresom i taj stres smanjuje proizvodnju reproduktivnih hormona. Samim tim izostaje i ciklus. Nije toliko strašno ako vam kasni nekoliko dana. Ali ako vam se menstruacija ne pojavi duže od tri mjeseca (naravno nakon što ste provjerili da niste trudni), onda obavezno potražite pomoć stručnjaka.

 

Prekomjerna tjelesna težina i neuhranjenost

Žene koje imaju višak kilograma pate od neredovnog ciklusa, koji kada se “pojavi” traje duže nego što je uobičajeno. Simptomi koji se tada javljaju su jaka glavobolja, krvarenje i grčevi u stomaku. Budite oprezni, jer masne ćelije povećavaju nivo estrogena u organizmu. Ako se estrogen u fazi povišenog stepena predugo nalazi u organizmu, može doći do raka endometrije (rak na materičnoj sluznici). Međutim, ako patite od neuhranjenosti, vaše tijelo ne proizvodi dovoljno estrogena, a on je neophodan da bi se stvorili “uslovi” za dobijanje menstruacije. U oba slučaja neophodno je da se javite doktoru.

 

Uzimanje lijekova na recept

Pojedini lijekovi mogu uticati na izostanak menstruacije. To su najčečće oni koji u sebi sadrže hormone, zatim stereoidi, antipsihotici, antidepresivi i lijekovi za krvni pritisak.

 

Stres

Prebrz način života, nedostatak sna i psihički stres mogu privremeno poremetiti vaš menstrualni ciklus. Stres direktno utiče na dio mozga koji kontroliše rad hormona odgovornih za redovan ciklus. On se obično vraća u normalu nakon smanjenja stresa. Vodite računa da spavate dovoljno, jer ćete na taj način ojačati organizam, smanjiti stres, a samim tim ciklus vratiti u normalu.

 

Pilule za kontracepciju

Menstruacija može, takođe, da izostane kod žena koje su redovno koristile pilule za kontracepciju i onda odjednom prestale. Nakon prestanka uzimanja ovih tableta ponekad je potrebno čak od tri do šest mjeseci da bi se regulisao normalni menstrualni ciklus.

 

Menopauza

Nema pravila kada žena ulazi u menopauzu. Uglavnom je indvidualno za svaku ženu. Uobičajeno je da se javlja u dobi između 45 i 55 godina. U nekim slučajevima i sa 40 godina. Žene tada obično imaju sve slabiju menstruaciju dok je na kraju potpuno i ne izgube.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info