3 stvari koje svaka majka treba da zna

0

Vaspitanje i podizanje djece nije nimalo lagan “posao”. Zapravo, kada bi se mjerio sa fizičkim radom, ovaj posao bi bio mnogo mukotrpniji i naporniji. Djeca uče od nas i mi smo ti koji ih trebaju usmjeriti na pravi put. Kako biste to uspješni uradili, razmislite o sledeće tri stvari.

 

Vaša djeca postaju ono što ste vi, a ne ono što im kažete da budu

Da li ste ikada primijetili kako su djeca zainteresovana za ono što vi radite? Svaki put kada radite nešto novo privući ćete pažnju djeteta. Djeca žele da budu kao vi, jer ste im vi najveći uzor i to uvijek trebate imati na umu. Dijete neće postati neko drugi ukoliko mu to “naredite”.

 

Vaša djeca ne pripadaju vama – ona imaju svoj put

Djeci morate dozvoliti da sama biraju i imaju svoj put. To, svakako, zahtijeva i dosta povjerenja. Morate vjerovati da je njihova unutrašnja mudrost jaka poput vaše. Na kraju, vi ne možete birati njihovu budućnost. Što dijete prije razvije intuiciju to bolje. Ono će praviti bolje izbore za sebe, upravo onako kako ste ih i vi pravili.

 

Briga o sebi nije sebičnost

Ako vaše dijete postane ono što ste vi, logično je da će stavljati sebe na zadnje mjesto – ukoliko je to ono što vi radite. To nije dobro na duge staze. Pokažite djetetu da je sasvim u redu da u određenim situacijama sebe stavlja na prvo mjesto. Na taj način će moći napredovati u životu bez bojazni da će nekoga oštetiti ili staviti u neugodnu situaciju.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info