Niste sami među usamljenima: Kako olakšati svakodnevicu

0

Usamljenost može biti ukorijenjena duboko u vama. Možda su vaše svakodnevne aktivnosti prožete ovim bolom koji isijava iz praznine vaših grudi. Ako je to slučaj, onda znate da ste u nevolji. To je simptom vaše odvojenosti od čovječanstva. Ali, iako taj simptom može usaditi osjećaj bezvrijednosti i beznađa, on se ipak može i ublažiti. Ljekoviti “agensi” usamljenosti su svijest, prihvatanje i saosjećanje. Evo kako oni funkcionišu.

 

Svijest

Obratite pažnju na to kako se vaše tijelo osjeća – praznina u vašim grudima, knedla u vašem grlu, težina na vašim plećima. Ukoliko osjećate tugu u svakom dijelu svog bića, dozvolite sebi da plačete, bez ograničenja.

 

Prihvatanje

Veliki broj žena instinktivno pokušava da “pobjegne” od usamljenosti. Ponekad, one pokušavaju da se sakriju od nje “zatupljivanjem” – spavanje, gledanje televizije, igranje video igrica. Ili, one često pokušavaju da zaokupe svoju pažnju obavljanjem mnogobrojnih poslova. Ali, ništa od toga zapravo ne funkcioniše, bar ne na duge staze. Bolna praznina najčešće se probije kroz zatupljenost i nepromišljene aktivnosti.

Ponekad, žene pokušavaju da se oslobode bola kriveći sebe za njegovo postojanje. One se kritikuju što su nedostojne drugih ljudi te vide sve svoje mane i greške i ponižavaju sebe zbog njih. Često, njihova nesvjesna nada jeste da ukoliko utvrde šta nije u redu s njima i “poprave” to, onda će i bol nestati. Ili, ukoliko ne mogu da odagnaju bol, barem im može biti jasnije o čemu se radi. Ali, na kraju se one osjećaju loše zbog uloženog truda.

Umjesto toga, odlučite da zadržite taj osjećaj. Spoznajte svoju usamljenost i odlučite da nastavite biti svjesni nje.

 

Saosjećanje

Podsjećajte se da se i drugi osjećaju usamljeno. I, baš kao što biste pokazali saosjećanje prema bilo kome drugom i vi zaslužujete da ga imate. Dakle, odlučite da se vidite sa perspektivom – kao što biste vidjeli bilo koga drugog – i recite sebi da je zaista tužno što se osjećate tako usamljeno.

Ukoliko imate podršku drugih ljudi, obratite im se. Duboko udahnite, podignite slušalicu i zatražite podršku, u bilo kojem obliku da vam je potrebna. Dozvoljavanje sebi da se istinski povežete sa drugima pomoći će vam da se osjećate emotivno jačima i manje usamljenima.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info