5 svakodnevnih navika zbog kojih brže starite

0

Da li izgledate starije od svojih godina? Ukoliko vam se ne sviđa ono šta vidite u ogledalu, možda je vrijeme da se malo osvrnete i procijenite svakodnevne navike. Hrana koju jedete pa čak i način na koji spavate mogu dodati nekoliko godina na lice i skratiti životni vijek. Evo šta vrhunski stručnjaci kažu o tome šta ubrzava proces starenja i kako ga obrnuti.

 

Veoma rijetko propuštate dezert

Pored dodavanja suvišnih kilograma, želja za slatkim dodaje i godine vašem licu. Molekule šećera se lijepe za proteinska vlakna svih ćelija u organizmu. Ovaj štetni proces, poznat kao glikacija, može rezultovati gubitkom prirodnog sjaja kože, stvaranja tamnih kolutova ispod očiju, pojavom natečenosti, povećanjem bora, gubitkom kontura lica i povećanjem pora. Ako želite da zadržite mladalački sjaj, slatkiše konzumirajte s vremena na vrijeme.

 

Spavate manje od sedam sati

Nedovoljne količine sna ne samo da uzrokuju pojavu podočnjaka – ova navika se povezuje i sa skraćenjem životnog vijeka. Spavanje u sedmočasovnom rasponu je optimalno za funkcionisanje organizma. Idite u krevet ranije ukoliko imate simptome neispavanosti, koji uključuju nedostatak dnevne energije, mentalnu inertnost, probleme sa koncentracijom ili brzo povećanje tjelesne težine.

 

Većinu dana provodite sjedeći

Istraživanja pokazuju da takav način života utiče na razvoj mnogobrojnih zdravsvenih problema, kao što su: oboljenja bubrega, kardiovaskularna oboljenja, gojaznost i razne vrste raka. Naravno, redovna fizička aktivnost pomaže u sprečavanju razvoja navedenih problema, a istraživanja pokazuju i da pozitivno utiče na dugovječnost – naime, 150 ili više minuta fizičke aktivnosti sedmično produžuje život za 10 do 13 godina.

 

Koristite losion za sunčanje, ali samo na moru

Obavljanje svakodnevnih zadataka na otvorenom može napraviti više štete na vašoj koži nego dan proveden na plaži, ukoliko ne koristite kremu ili losion za zaštitu od sunca. Glavni uzrok preranog starenja ljudskog lica jeste nepovoljan uticaj ultraljubičastih zraka. One su prisutne čak i kada je oblačno i kada pada kiša. Zaštitite svoju kožu korištenjem kreme ili losiona za zaštitu od sunca svaki put kada izlazite iz kuće. Za svakodnevnu upotrebu, najbolje je koristiti proizvode sa zaštitnim faktorom u rasponu od 30 do 50.

 

Nosite previše šminke

Pretjerana upotreba šminke može uzorkovati ubrzano starenje na manje očigledne načine. Posebno je “kritična” šminka na bazi ulja, jer ona može začepiti pore i uzrokovati stvaranje bubuljica i akni. Osim toga, pretjerana upotreba proizvoda za njegu sa mirisima, hemikalijama koje uzrokuju iritaciju i alkoholnim agensima može isušiti kožu eliminisanjem njenih prirodnih masti usljed čega dolazi do preranog stvaranja bora.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info