10 savjeta o roditeljstvu koje trebate ignorisati (i jedan koji trebate poslušati)

0

Kada dobijete bebu, čini se da je cijeli svijet koji vas okružuje jednostavno očajan za dijeljenjem “mudrosti” koja vam može pomoći da dijete podignete na najbolji mogući način. Dakle, bez obzira da li vaša majka, svekrva, kuma ili najbolja prijateljica dijele savjete, postoje trenuci u kojima se jednostavno trebate osmijehnuti i ignorisati rečeno. Evo i koji su to.

 

Držite se strogog rasporeda hranjenja

Prvih nekoliko mjeseci, vaša beba će se hraniti po želji, odnosno kada ona to bude htjela. Veliki broj majki brine se oko redovnog rasporeda, ali ako dopustite bebi da ona na početku određuje kada je vrijeme za hranu, imaćete dovoljno vremena da uspostavite rutinu kasnije, dok se malo snađete u ulozi majke.

 

Sijecite bebi nokte dok spava

Često je potrebno mnogo vremena dok beba ne utone u san pa ideja da joj siječete nokte kada je, konačno, zapala nije nimalo privlačna. Umjesto toga, pokušajte joj odvratiti pažnju igračkom kako biste joj isjekli nokte. Takođe, nokte na jednoj ruci možete izrezati jedan dan, a na drugoj sledeći dan.

 

Sve je potrebno dezinfikovati

Da, bebe su veoma nježna i krhka bića te morate biti svjesni bakterija, ali svakodnevno temeljno čišćenje kuće oduzeće vam mnogo vremena, a da ne govorimo koliko ćete se umoriti. Osim toga, najnovija istraživanja pokazuju da kada su bebe u prve dvije sedmice života izložene “normalnim” bakterijama to može smanjiti rizik od razvoja astme i drugih alergija. Takođe, stručnjaci savjetuju da je bolje koristiti sapun i vodu nego antibakterijske proizvode.

 

Ne izlažite djecu monitorima prije druge godine

Ne savjetujemo da stavite dijete pred ekran cijeli dan, ali ipak postoji mjesto i vrijeme kada mu trebate dozvoliti da provede malo vremena ispred ekrana. Aplikacije na telefonu ili tabletu koje se tiču učenja ili druženje sa djetetom uz gledanje crtića odličan je način nagrađivanja.

 

Bebe treba svakodnevno kupati

Dok kupanje može formirati koristan dio bebine rutine, ako se desi da je već vrijeme za spavanje, a bebu niste okupali – ne brinite. Jednostavno koritite vlažne maramice, kako bi beba bila čista pa je okupajte sutradan.

 

Bebama koje uče hodati potrebna je obuća

Nemojte žuriti da bebi kupujete obuću čim je počela “kružiti” po dnevnom boravku. Kada vaša beba hoda u zatvorenom prostoru, bose noge joj dozvoljavaju da ima bolji oslonac na podu i da razvije samopouzdanje i smirenost hoda. Sačekajte dok se beba ne bude osjećala bezbjedno i sigurno na nogama prije nego kupite obuću – do tada možete koristiti cipelice sa mekanim đonom.

 

Kada bebi porastu zubi treba prestati sa dojenjem

Prosječna dob kada bebi počinju “izbijati” prvi zubići je oko šestog ili sedmog mjeseca starosti. Ipak, sasvim je moguće da se to može desiti i ranije. A, ukoliko se to desi, ne biste trebali prestati sa dojenjem. Ako želite da nastavite sa dojenjem, bez obzira na to koliko je beba stara, to je vaša odluka. Što se tiče povreda – ukoliko beba pravilno prihvati dojku, do njih neće ni doći.

 

Nemojte se osjećati krivima

To je lakše reći nego uraditi. Krivica – bilo da je riječ o povratku na posao ili način na koji podižete dijete – uvijek će postojati u životu svake majke. Trik je u tome da prihvatite da osjećate krivicu, a zatim da pokušate sagledati zašto se tako osjećate. To će vam pomoći da zapamtite da će krivica uvijek postojati i da je glavni razlog zbog kojeg ona postoji to što vam je stalo do vašeg djeteta.

 

Kupite sve prije porođaja

Uopšte nije teško da uđete u “crveno” na kreditnoj kartici kupujući sve što mislite da je bebi potrebno i prije nego što je ona došla. Ali, u stvarnosti, postoji tek nekoliko neophodnih stvari u koje trebate investirati na samom početku, dok druge (najvjerovatnije) možete dobiti od prijatelja i porodice.

 

Neka plače / Neka ne plače

Čućete hiljadu i jedan stručni savjet na ovu temu. Veoma veliki broj majki postaje zbunjeno zbog toga. Ignorišite ono što vam drugi govore o ovoj temi i radite ono što vi mislite da je najbolje.

 

Savjet koji trebate poslušati? Pratite svoje instinkte

Na kraju, vi sami znate koji savjet trebate slušati, a koji ignorisati. Pratite svoj instinkt i sve će biti u redu.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info