Ishrana djece: 5 grešaka koje možda pravite

0

Dječija ishrana često zna predstavljati i problem sa kojim se suočava sve veći broj roditelja. Izazovi su mnogobrojni, a veliki broj roditelja pravi i određene greške. Evo koje su najčešće.

 

Podstičete dijete da jede više

“Još samo jedan zalogaj”! Iz najboljih namjera, veliki broj roditelja pokušava da privoli dijete da jede više. Ono što oni ne shvataju jeste da ovakve navike mogu dovesti do problema sa tjelesnom težinom. Dozvolite djetetu da prestane jesti kada ono želi. Ne, ne mora pojesti sve sa tanjira, jer su šanse (u 95% slučajeva) da je dijete sito.

 

Praznite cijelu bočicu ili teglicu hrane

U današnja vremena, teško je “baciti” i kašičicu dječije hrane. Neki roditelji smatraju da uspješno hranjenje djeteta podrazumijeva pražnjenje cijele bočice ili teglice dječije hrane. Istraživanja pokazuju da takav način ishrane djeteta može dovesti do njegove gojaznosti u prvih šest mjeseci života. Ovo je veoma osjetljiv period, jer je rast brz te dolazi do mijenjanja ćelija. Istraživanja pokazuju da, najvjerovatnije, skladištenje energije u organizmu djeteta utiče na razvoj gojaznosti. Pratite signale koje vam dijete šalje. Ako ne želi da jede (najčešći znak je okretanje glave) nemojte ga tjerati.

 

Dezert kao nagrada

Korištenje hrane, posebno slatkiša, kao nagrade djeci za njihov dobro obavljen “posao” kada je u pitanju glavno jelo, može imati veoma iznenađujući efekat. Često se misli da se na taj način razvijaju dobre prehrambene navike kod djece, ali istraživanja pokazuju da sistem nagrađivanja (posebno slatkišima) kod djece prebacuje vrednovanje hrane na slatkiše. Isto istraživanje pokazuje da korištenje hrane kao sistem nagrađivanja kod djece povećava preferencije za tom hranom. Nemojte vezati slatkiše ili bilo koju drugu hranu za ono šta ili koliko dijete pojede.

 

Kontrolisanje obroka izvan kuće

Kako kontrolisati šta i koliko dijete jede kada nije kod kuće (ako je, recimo, u školi)? Istraživanja pokazuju da u takvim slučajevima roditelji imaju veoma malo uticaja, posebno kako dijete odrasta. Zapravo, vanjsko okruženje ima veći uticaj na prehrambene navike djeteta od roditelja. Djeca obično imaju tendenciju da žele ono što ne mogu imati tako da kontrola nad izborom i količinom hrane u kući ili izvan nje može imati neželjene efekte, kao što je nekontrolisano konzumiranje hrane i biranje nezdravih obroka. Napravite kućni ambijent koji je uravnotežen sa većinom hranjivih namirnica, malom količinom “zabavne” hrane i dozvoljavajte djetetu da bude “zaduženo” za svoju ishranu.

 

Dozvoljavanje “zabranjenih” namirnica

Gutljaj gaziranog pića ili malo sladoleda – šta je loše ako se beba zasladi? Bebe se rađaju “programirane” da vole ukuse slatkog i masnog. Preferencije ka soli pojavljuju se oko šestog mjeseca života. Istraživanja pokazuju da je najbolje sačekati sa slatkišima, prženim i slanim jelima do druge godine života, a poslije toga djeci ovakve namirnice treba davati povremeno.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info