Brzo i efikasno: Uklonite mrlje od laka za nokte sa bilo koje površine

0

Svima se, s vremena na vrijeme, dese nezgode sa lakom za nokte. Ali, samo zbog toga što ste sasvim slučajno nalakirali suknju, sto ili krevet, to ne znači da mrlje od laka tamo trebaju i ostati.

Što brže reagujete, biće i bolji rezultati. I, u većini slučajeva možete koristiti sredstva koja već imate u kući.

Drvene površine


Zlatno pravilo: nemojte koristiti aceton za uklanjanje laka sa drvenih površina, jer on može napraviti više štete nego koristi. Ipak, nemojte paničiti, jer postoji prilično jednostavan način da lak odstranite sa drvenih površina: mrlju pošpricajte lakom za kosu te je nakon dvadesetak sekudni obrišite. Proces ćete možda morati ponoviti nekoliko puta, ali je on daleko najbolji i najsigurniji način da lak uklonite sa drvenih površina.

Odjeća


Vjerovatno jedan od najčešćih problema, kada su u pitanju mrlje od laka. Aceton može reagovati sa određenim bojama i vrstama tkanine pa bi bilo mudro da ga ipak ne koristite. Najbolje je da, kao i kod prethodnog slučaja, koristite lak za kosu. U najgorem slučaju, odjeću odnesite na hemijsko čišćenje.

Kosa


Ukoliko ste bili u žurbi i “ofarbali” kosu lakom, rješenje je prilično jednostavno: ukoliko je mrlja vlažna, tretirajte je acetonom. Ukoliko se osušila, na nju nanesite maslinovo ulje ili regenerator te lagano trljajte dok se komadi laka ne skinu.

Tepih


Prije svega, koje je boje vaš tepih? Ukoliko je u pitanju svjetlija ili bijela boja, najbolje je da koristite aceton. Zagasite boje bi mogle reagovati sa acetonom pa je najbolje da koristite ili medicinski alkohol ili lak za kosu: sredstvo nanesite na mrlju te je nakon pola minute uklonite “tapkanjem” papirnim ubrusima ili sunđerom. Proces ćete možda morati ponavljati nekoliko puta.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info