8 najboljih izvora kalijuma

0

Jedan od najvećih problema kod ishrane jeste da veoma veliki broj žena unosi mnogo soli, a premalo kalijuma u organizam. Istraživanja pokazuju da povećanje unosa kalijuma i smanjenje unosa soli i natrijuma može smanjiti rizik od moždanog udara i do 21%, a takođe može smanjiti i opasnost od razvijanja srčanih oboljenja.

Kalijum funkcioniše tako što štiti krvne sudove od oksidativnih oštećenja i sprečava nastajanje zadebljanja na zidovima krvnih sudova. Odrasli bi svakodnevno trebali unositi 4 700 mg kalijuma.

Previše kalijuma, obično od suplemenata, može biti opasno pa pokušajte da unos ovog minerala obezbijedite konzumiranjem namirnica koje ga sadrže. Sljedeće namirnice vam mogu pomoći da postignete taj cilj.

Lišće cvekle

Kuhano, blago gorko lišće cvekle itekako zaslužuje mjesto na vašem jelovniku,jer samo 20 grama sadrži 644 mg kalijuma!

 

Mahunarke

Zelene mahune, soja i pasulj su odlični izvori kalijuma. Ipak, na ovoj listi prednjači bijeli pasulj – 20 grama bijelog pasulja sadrži 600 mg kalijuma.

 

Jogurt

230 ml nemasnog jogurta sadrži 580 mg kalijuma, dok punomasno mlijeko i obični jogurt sadrže neznatno manju količinu pomenutog minerala.

 

Suve šljive

Pola šolje suvih šljiva sadrži skoro 400 mg kalijuma. Nedavno provedeno istraživanje je pokazalo da su žene koje su jele deset suvih šljiva dnevno imale znatno veću gustinu kostiju od žena koje ih nisu konzumirale.

 

Sok od mrkve

Osim što je odličan za zdravlje očiju, sok od mrkve je i fantastičan izvor kalijuma – 150 ml soka sadrži 500 mg ovog minerala.

 

Riba

“Mesnate” vrste ribe, kao što je tunjevina, sadrže 500 mg kalijuma u svega 85 grama. Istraživanja pokazuju da bakalar i pastrmka sadrže neznatno manje količine ovog minerala.

 

Banane

Kada je riječ o namirnicama bogatim kalijumom, najčešće se pomisli na banane, a za to postoji i dobar razlog – jedna banana srednje veličine sadrži oko 400 mg kalijuma.

 

Sok od narandže

Ukoliko ga svakovnevno pijete (mislimo na svježe cijeđeni sok od narandže) onda će vam biti drago da čujete i ovo – 150 ml ovog divnog soka sadrži oko 355 mg kalijuma.

 

Ovdje pogledajte i najčešće znakove upozorenja da vam nedostaje kalijuma u organizmu.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info