Besplatan, a neprocjenjiv: Čudesni maslačak

0

Često ga smatraju dosadnom, korovskom biljkom koja se može naći u vrtovima, livadama pa čak i u napuknućima trotoara. Međutim, istina je sasvim suprotna. Maslačak je izrazito zdrava biljka te se može koristiti u ishrani ljudi, ali i kao veoma snažan biljni lijek.

On je veoma bogat izvor beta-karotena, vitamina C, vlakana, kalijuma, željeza, cinka i fosfora. Takođe, maslačak sadrži proteine i to veću količinu od špinata. Od davnina se koristi u liječenju anemije, kožnih oboljenja i depresije. U nastavku saznajte koliko je on zaista dobar.

  • Maslačak djeluje kao blagi laksativ koji poboljšava probavu, stimuliše apetit i uravnotežuje prirodne i korisne bakterije u crijevima.
  • On djeluje kao diuretik te pomaže bubrezima u “čišćenju toksina” i eliminisanju viška soli i vode. To, takođe, sprečava i rast mikroba u urinarnom traktu.
  • Istraživanja pokazuju da maslačak poboljšava funkcije jetre uklanjanjem toksina i ponovnim uspostavljanjem hidratacije i nivoa elektrolita u organizmu.

  • Svi dijelovi maslačka bogat su izvor antioksidanata koji sprečavaju oštećenja ćelija uzrokovanih djelovanjem slobodnih radikala. Na taj način dolazi do usporavanja procesa starenja ćelija.
  • Mnogobrojna istraživanja pokazuju da maslačak djeluje protiv raka i to tako što usporava rast kancerogenih ćelija i sprečava njihovo širenje. Lišće maslačka posebno je bogato antioksidantima i fitonutrijentima koji su veoma uspješni u borbi protiv raka.

  • Najnovija istraživanja pokazuju da ova prekrasna biljka snižava i drži pod kontrolom nivo lošeg (LDL) holesterola.
  • Maslačak povećava proizvodnju žuči te smanjuje zapaljenja žučne kese.
  • On sadrži esencijalne masne kiseline i fitonutrijente koji smanjuju upalne procese u cijelom organizmu.
  • Istraživanja pokazuju da maslačak poboljšava funkcije imunološkog sistema te da je veoma djelotvoran u borbi protiv mikroba i gljivica.

Lišće, cvijet i korijen maslačka su jestivi. Oni imaju blago gorak ukus koji se može smanjiti kuhanjem.

Napomena: Maslačak se smatra bezbjednom biljkom za ishranu ljudi. Ipak, neke osobe mogu biti i alergične na njega. Ukoliko ste alergični na ambroziju, hrizanteme, neven, kamilicu, hajdučku travu ili bijele rade, ne preporučuje se da koristite maslačak.

Takođe, trudnice, dojilje i osobe koje koriste prepisane lijekove trebale bi se posavjetovati sa doktorom ili farmaceutom prije dodavanja maslačka u ishranu.

Ovdje pogledajte i fantastičnu salatu, čiji je glavni sastojak (pogađate) upravo maslačak.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info