Najbolji dijelovi voća i povrća koje ne jedete

0

Većina odraslih osoba će imati koristi od svakodnevnog unošenja 250 grama voća i 350 grama povrća u organizam. Ali, to se ne odnosi na sam plod već i na njegovu kožu, koru, stabljike. Pomenuti dijelovi sadrže mnogobrojne vitamine i minerale neophodne za pravilno funkcionisanje organizma. Evo koje dijelove ne biste nikada trebali bacati.

 

Kora od jabuke

Antioksidant kvercentin koji je posebno pogodan za zdravlje pluća i mozga smješten je u omotaču jabuke. Takođe, kora jabuke sadrži više vlakana i vitamina nego njeno “meso”.

 

Stabljika blitve

Najnovija istraživanja pokazuju da stabljika blitve sadrži znatne količine glutamina, amino kiseline koja igra veoma važnu ulogu u procesu zacjeljenja rana i liječenju organizma. Sledeći put kada budete spremali blitvu, obavezno iskoristite i njene stabljike.

 

Kora narandže

Prema istraživanjima provedenim prije par godina, prirodne hemikalije koje sadrže kora narandže i drugih citrusa imaju bolji efekat u snižavanju nivoa lošeg holesterola u organizmu od pojedinih lijekova. Pomenuta jedinjenja zapravo daju citrusima i “snagu” u borbi protiv srčanih oboljenja. Dovoljno je da koru narandže naribate u omiljenu hranu. PS: prije toga je dobro operite (u te svrhe koristite rastvor koji se sastoji od jednakih količina vode i alkoholnog sirćeta).

 

Lišće cvekle

Iako mi koristimo korijen ove zdrave biljke, ona se u davna vremena gajila prvenstveno zbog svojih listova. Lišće cvekle možete spremati na isti način kao i blitvu, a ono je bogat izvor željeza, vlakana, kalcijuma i vitamina A i K. Što se tiče ukusa, očekujte mješavinu cvekle i kelja.

 

Listovi repe

Poput samog ploda repe, njeni listovi takođe imaju slatkas okus. Bogat su izvor vitamina A i K, željeza, vlakana i kalijuma. Priprema? Isti princip kao i sa blitvom.

 

Koža krompira

“Meso” krompira zaista sadrži mnogobrojne hranjive materije, ali njegova koža sadrži veliku količinu vlakana. Ona sadrži i vitamine B i C, željezo, kalcijum i kalijum te je upravo zbog toga bitno da, s vremena na vrijeme, pripremate krompire skupa sa njegovim kožom.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info