8 razloga zbog kojih više nikada nećete baciti koru od banane

1

Vjerovatno, kao i većina drugih, nakon što pojedete bananu njenu koru bacate. E pa, došlo je vrijeme da to prestanete raditi. Zašto? Zato što koru od banane možete upotrijebiti na tako mnogo načina. Donosimo neke od najboljih.

 

  • Poliranje cipela: Istrljajte cipele unutrašnjim dijelom kore od banane, a zatim ih prebrišite mekanom krpom.
  • Ublažite svrab i osip: Unutrašnjim dijelom kore od banane istrljajte bolno mjesto – to će vam pomoći da ublažite svrab i ubrzate iscjeljenje.
  • Vratite sjaj sobnom bilju: Istrljajte listove sobnog bilja unutrašnjim dijelom kore od banane – taj proces će ukloniti prašinu i druge nečistoće.
  • Izbijelite zube: Magnezijum, mangan i kalijum, koje kora od banane sadrži u izobilju, mogu vam pomoći da izbijelite zube. Prilikom svakog pranja, trljajte zube unutrašnjom stranom kore od banane oko dvije minute.

 

  • Eliminišite bradavice: Unutrašnji dio kore od banane omotajte oko bradavice te je oblijepite selotejpom. Radite to svako veče prije spavanja i za sedam dana bradavica bi trebala nestati. Naime, kalijum će spriječiti izbijanje i ponovno pojavljivanje bradavice.
  • Ubrzajte rast sobnog bilja: U veću teglu naspite vodu i potopite koru od banane. Teglu držite na tamnom i hladnom mjestu oko sedam dana. Nakon toga, jedan dio vode pomiješajte sa pet dijelova obične vode. Dobijenom mješavinom zalijevajte cvijeće – ona će djelovati kao prirodno đubrivo koje može ubrzati rast sobnog bilja.
  • Eliminišite akne: Unutrašnjom stranom kore što zrelije banane trljajte crvenilo, tj. akne. Ostatke banane ostavite na licu što duže i isperite mlakom vodom (najbolje je da to radite sat vremena prije spavanja). Tretman ponavljajte svakodnevno dok akna ne nestane.
  • Zaliječite modrice i ogrebotine: Kalijum koji se nalazi u kori banane pomaže i proces zarastanja manjih ogrebotina i modrica. Kao i sa zubima, unutrašnju stranu kore od banane utrljajte na zahvaćeno mjesto dva do tri puta dnevno.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info