9 izvanrednih načina da upotrijebite aceton

0

Ne morate ga koristiti jedino za skidanje laka sa noktiju – možete ga koristiti i na, pomalo neobične, načine prilikom čišćenja svog doma. Evo i kako.

 

Čišćenje tastature

Nanesite aceton na vatu i nježno prebrišite tastaturu vašeg laptopa ili desktop računara. Rezultat je apsolutno fantastičan!

 

Čišćenje podova

Nanesite ga na papirni ubrus i obrišite ružne tragove koje kema za cipele često zna ostaviti na pločicama, laminatima ili betonskom podu (izbjegavajte upotrebu na drvetu).

 

Čišćenje porculana

Natopite staru krpu acetonom i nakon toga očistite ružne fleke od kafe ili čaja na šoljama od porculana. Isperite deterdžentom. Izbjegavajte korištenje na šoljama sa ukrasima, jer biste ih mogli uništiti.

 

Uglancajte cipele

Natopite papirni ubrus i glancajte cipele sve dok ogrebotine i prljavština ne nestanu. Vlažnom krpom uklonite ostatke papira.

 

Odstranite superljepak

Da biste i najjači superljepak uklonili sa kože, vatu natopite acetonom i trljajte po zahvaćenom području.

 

“Oživite” sat

Ukoliko imate sat sa plastičnom narukvicom i ako se na njemu nalaze ogrebotine, riješite ih se na jednostavan način – natopite tufer acetonom i nježno trljate po plastici (aceton može rastvoriti plastiku te će zagladiti površinu narukvice). Ipak, nemojte trljati prejako kako ne biste napravili rupu na plastici.

 

Obrišite tragove markera

Kako biste uklonili i najtvrdoglavije tragove markera sa zidova ili ruku, natopite tufer acetonom i zatim izbrišite mrlju.

 

Očistite britvice

Aceton je ujedno i sredstvo za dezinfekciju pa ga možete koristiti i za čišćenje žileta na britvicama. Proces primjenjujte nakon svakog korištenja i britvica će, osim što će biti čista, duže trajati.

 

Uklanjanje kamenca

Kako biste iz kade ili lavaboa uklonili tragove kamenca i ostataka sapuna, razblažite aceton u vodi te koristite tvrdu četku kako biste eliminisali i najtvrdokornije ostatke.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info