Zdravlje: 7 odluka za bolju 2014. godinu

0

Ove godine, umjesto da donosite odluke koje zahtijevaju mnogo požrtvovanja i odricanja, bilo bi dobro da donesete male, ali važne, odluke koje se tiču vašeg zdravlja i blagostanja. Kako ste i ranije imali priliku čuti da male odluke dovode do velikih promjena, ni zdravlje nije izuzetak. Imajte na umu da se ono ne može kupiti i bilo bi mudro da se u sledećoj godini vodite nekom od ovih ideja.

 

Dvije litre vode dnevno

Jedna od prvih odluka koju biste trebali donijeti jeste da pijete više vode. Više od 60% našeg organizma sastoji se od vode i ona je neophodna za pravilno funkcionisanje svih organa. Ukoliko želite da budete zdravi, onda je ovo zaista najbitnija odluka koje se trebate pridržavati u 2014. godini.

 

Više voća i povrća

Da, volite jesti meso i mesne prerađevine, tjesteninu i tijesto (pite, hljeb, pizze)… Ipak, imajte na umu da je “spas” u voću i povrću. I ne govorimo samo o konfekcijskom broju! Voće i povrće pozitivno utiču na vaš izgled u svakom pogledu – od izgleda kože do sjaja kose. Jedite bar jednu jabuku dnevno i vrlo brzo ćete vidjeti razliku.

 

Vježbanje

Prestanite praviti izgovore. Zaista, da li ih još uvijek imate? Umjesto da sa prijateljicama odete u zadimljenu kafanu, potencirajte zajedničku šetnju. Pola sata, sat, petnaest minuta – uopšte nije bitno! Bitno je da budete aktivni, što češće to bolje. Fizička aktivnost je veoma bitna za cjelokupno zdravlje. Ne morate ići u teretanu, ali sigurno možete naći vremena da hodate bar pola sata dnevno. Sigurno možete!

 

Izbacite gazirane sokove

Krajnje je vrijeme da se odlučite za taj korak! Oni debljaju, od njih možete postati hiperaktivni, “podižu” vas na par minuta i nakon toga se osjećate umorno i tromo, istraživanja pokazuju da su veoma loši za jetru i srce… Da li treba da još nešto kažemo? Ne, vi trebate. Trebate im reći “Zbogom”.

 

Smanjite unos crvenog mesa

Crveno meso obiluje zasićenim mastima, koje utiču na začepljenje atrerija, ukoliko se često konzumira. Ne, nemojte ga u potpunosti izbacivati iz ishrane, ali nemojte ga ni konzumirati više od jednom sedmično. Ukoliko odlučite da to uradite, vaše srce će va biti i više nego zahvalno.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info