Iznenađujući načini upotrebe začina i ljekovitog bilja

0

Koristimo ih svakodnevno, jer bi ukus hrane bez njih bio nezamisliv. Međutim, znate li da se određeni začini i ljekovito bilje mogu koristiti i u druge svrhe? Neke od njih su čišćenje i uljepšavanje. Donosimo par primjera.

 

  • Čišćenje podova: Blagi tečni sapun, alkoholno sirće i biljni čaj efikasna su kombinacija koja vam može pomoći da bez muke (i teške hemije) očistite podove.
  • Odbijanje moljaca: Potrebno je da u manju platnenu vrećicu stavite tri do četiri štapića cimeta, pola šolje karanfilića i pola šolje bibera u zrnu. Vrećicu zatvorite i ubacite u ladice i ormare – moljci će nestati bez traga!
  • Odbijanje komaraca: Oni su veoma dosadni i, ako smijemo primijetiti, bolni. Međutim, i tu postoji prirodni lijek – ruzmarin. Držite par saksija u kući i komarci će biti prošlost – oni jednostavno ne podnose miris ruzmarinovog ulja.
  • Otčepljivanje odvoda: Ma kakav Gospodin Mišićavi (Mr Muscle)! Pomiješajte 80 grama soli sa 80 grama sode bikarbone i jednom kašičicom tartar sosa (nije presudan). Dodajte 200 ml vode, izmiješajte i dobijenu smjesu izlijte u odvod. Nakon pet minuta pustite vodu na tridesetak sekundi.

 

  • Riješite se peruti: Jedan od najboljih načina jeste da maslinovom ulju dodate prstohvat kurkurme. Nježno utrljajte u vlasište i nakon sat vremena nanesite šampon i isperite. Takođe, možete koristiti ruzmarin ili majčinu dušicu. Bilo koju od dvije pomenute biljke ubacite u ključalu vodu (kao kada pravite jači čaj) i pokrijte na dvadeset minuta. Nakon šamponiranja i nanošenja i ispiranja regeneratora, kosu isperite i dobijenim čajem. Nakon toga kosu nemojte ispirati.
  • Stomačni problemi: Od jutarnje mučnine do mučnine koju može izazvati vožnja, đumbir je definitivno jedan od najboljih prirodnih lijekova za većinu stomačnih problema. U vrelu vodu naspite pola kašičice đumbira u prahu i dobijenu mješavinu pijte kao što pijete čaj.
  • Smanjite unos soli: Morate da smanjite unos soli? Jednostavno i bezbolno rješenje je da umjesto soli koristite začine i sušeno ljekovito bilje.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info