Malo poznate navike koje izazivaju akne

0

Redovno čistite lice, nanosite hidratantnu kremu pa čak i, s vremena na vrijeme, koristite određene maske. Šta onda utiče na pojavljivanje akni? Pokušali smo da dođemo do same srži problema i otkrili smo neke stvari, za koje nikada ne biste ni pretpostavili da mogu uticati na izgled vaše kože.

Mobilni telefon


Bakterije i nečistoća sa vaših prstiju i iz torbe mogu se nagomilati na telefonu i uzrokovati stvaranje akni oko brade, usta i obraza. Najbolje je da telefon što češće čistite antibakterijskim maramicama.

Prečesti piling


Jedna od uobičajenih grešaka svakako je prečesto pranje lica, posebno piling tretman. Većina žena, čim vidi poboljšanje, počinje da upražnjava pomenuti tretman svakodnevno, a nije rijetkost da se to radi i dva puta dnevno.

Takva navika izaziva oticanje zapušenih pora i iritaciju. Bez obzira da li koristite četkicu za piling ili ne, tretman ne biste trebali raditi više od dva puta sedmično.

Krema za sunčanje


Naravno da je bitno da uvijek nanosite kremu za sunčanje, odnosno kremu sa zaštitnim faktorom, ali činjenica je da neke formule zapušuju pore.

Kako biste to izbjegle, potražite formule koje nisu masne i na kojima je naznačeno da ne utiču na stvaranje mitesera, a samim tim ni akni.

Četkice za šminkanje


Magnet su za bakterije, nečistoću, masti i ulja. Ukoliko ih ne čistite redovno, one mogu uticati na stvaranje akni i bubuljica. Čistite ih nakon svake upotrebe (vlažna krpa će biti sasvim dovoljna), a potrebno je i da napravite “generalku” jednom sedmično.

Četkice potopite u rastvor tople vode i blagog šampona, operite, isperite i ostavite da se osuše na čistoj krpi ili papirnom ubrusu.

Proizvodi za kosu


Većina gustih i masnih proizvoda za stajling i njegu kose prepuna je sastojaka koji, u dodiru sa kožom, mogu zapušiti pore. Ako ste primijetili akne duže linije kose, na vratu, čelu ili leđima, postoje šanse da je uzrok za njihovo javljanje neki od proizvoda koji češće koristite.

Nekoliko načina da se odbranite: odvojite vrijeme da temeljno isperete regenerator sa tijela, zaštite lice prije nanošenja laka ili gela za kosu te nemojte nanositi serume ili uljane formule na šiške ili uvojke koji vam uokviruju lice.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info