Kako da vam maskara duže traje

0

Dio šminke koji neizostavno koristimo i koji nam pomaže da istaknemo oči. Ona se može naći u raznim nijansama, mada je crna najpopularnija i, vjerovatno, najzastupljenija.

Međutim, kako produžiti njen životni vijek? Može li se na to uticati? Pogledajte sljedeće savjete i saznajte kako da to uradite.

Nemojte je “pumpati”


Ova navika skraćuje životni vijek maskare. Ukoliko to radite, vazduh dopire u formulu usljed čega se ona isušuje. I ne samo to, ona postaje i pogodno tlo za razmnožavanje bakterija usljed čega se povećava rizik od infekcija očiju.

Birajte maskaru koja ima tanku četkicu


Korištenjem maskare sa tankom četkicom lakše možete “manevrisati”: bez problema možete nanijeti sloj maskare na bilo koji dio trepavica. Pored toga, s obzirom i da je po volumenu manja, u nju ulazi i manje vazduha te postoji vjerovatnoća i da će se sporije isušivati.

Očistite štapić prije vraćanja u tubu


U cilju sprečavanja infekcija, bilo bi mudro da četkicu očistite prije vraćanja u tubu. Koristite pamučnu krpu i obrišite ostatke maskare sa štapića. Nakon toga na čistu pamučnu krpu nanesite malo sredstava za skidanje šminke ili alkohola i očistite štapić. Isperite vodom i posušite.

Zavrtite čist štapić u tubi


Kao što smo već napomenuli, pumpanje maskare će je isušiti te može uzrokovati razvoj bakterija. Umjesto pumpanja, bolje je da štapić zavrtite u tubi kako bi na četkicu dospio sloj formule, a zatim je čvrsto zatvorite. To će spriječiti stvaranje grudvica i produžiti životni vijek maskare.

Ukoliko se pridržavate navedenih savjeta, maskara će vam trajati duže te ćete izbjeći i moguće infekcije očiju. Ovdje pogledajte i 10 zapovijesti maskare.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info