Anksioznost: 7 iznenađujućih uzroka

0

Nije ni čudo da danas postoji više priznatih uzroka anksioznosti nego ikada ranije. Simptomi anksioznosti se dijagnostikuju kod sve većeg broja žena. Iako terapije mogu pomoći da se smanje uzroci i nauče određena “pravila” za lakše suočavanje sa simptomima, potrebno je znati i kako izbjeći “okidače” anksioznosti. Pogledajte neke od najiznenađujućuh uzroka koji vam nikada ne bi pali na pamet.

Jarke boje


Jarka glazura na nekom kolaču povećava vjerovatnoću da ćete posegnuti za njim, ali takav izbor se može loše odraziti na nivo anksioznosti. Veoma veliki broj žena se žali na anksioznost i promjene raspoloženja nakon konzumiranja namirnica koje sadrže aditive kao što su aspartam i prehrambene boje.

Vjeruje se da su vještački zaslađivači neurotoksini koji ometaju rad nervnog sistema uzrokujući abnormalne funkcije i simptome anksioznosti. Trenutno se smatra da je to jedan od najvećih uzroka anksioznosti.

Hljeb i mlijeko


Osjetljivost na hranu drastično se razlikuje u efektima, od pravih alergija koje mogu biti opasne po život do netolerancija koje mogu izazvati glavobolje i probleme sa varenjem. Ali, čak i blaga osjetljivost može izazvati anksioznost i snažno uticati na vaše raspoloženje.

Istraživanja o glutenu, čokoladi, soji i mliječnim proizvodima pokazala su da pomenute namirnice mogu imati veoma veliki uticaj na nivo hormona u organizmu te mogu izazvati nekontrolisanu anksioznost. Pokušajte izbacivati jedno po jedno iz ishrane kako biste utvrdili usljed čega dolazi do promjene raspoloženja.

Dehidracija


Istraživanja pokazuju da čak i blaga dehidracija može izazvati promjene raspoloženja pa i simptome anksioznosti. Kako biste to izbjegli, bilo bi mudro da unosite dovoljne količine vode u organizam. Vodu ne treba unositi samo onda kada osjetite žeđ – zapravo, žeđ je jedan od prvih znakova da je organizam blago dehidriran.

Neredovni obroci


Kada ste zadnji put preskočili obrok? Većina žena ima užurban način života pa i ne čudi ukoliko se odluči da u vrijeme predviđeno za obroke radi nešto drugo ili da, pod uticajem stresa, ostane bez apetita. Međutim, preskakanje obroka uzrokuje pad šećera u krvi usljed čega se pojavljuju simptomi depresije i razdražljivosti.

Dugoročno, ovo može izazvati ozbiljne probleme kao i druge simptome poput konfuzije, slabosti i vrtoglavice. Ukoliko nemate vremena za obrok, onda bar “zgrabite” neko voće – jabuka, banana, kruška ili bademi odličan su izbor.

Lijekovi


Vjerovatno ćete se iznenaditi kada čujete da postoji čitava gomila lijekova bez recepta koji sadrže kofein. Sve od lijekova protiv glavobolje preko sirupa protiv kašlja do tableta za mršavljenje sadrži pomenutu hemikaliju koja povećava otkucaje srca i daje dodatnu energiju.

Nažalost, kofein se povezuje i sa drastičnim povećanjem nivoa anksioznosti, posebno kada se koristi dugoročno. Naravno, osim lijekova, kofein sadrže kafa, čaj, gazirani sokovi i energetska pića. Što se tiče kafe i čaja, bilo bi mudro da birate one varijante koje ne sadrže kofein. Gazirane sokove i energetska pića svakako trebate izbaciti iz upotrebe.

Negativno razmišljanje


Ako prolazite kroz teške životne trenutke, može biti prilično teško prekinuti ciklus negativnog razmišljanja. Evo i razloga zašto bi se svim silama trebali truditi da to i uradite – negativno razmišljanje dokazano ima dugotrajan efekat na vaše emocionalno zdravlje.

Automatske negativne misli su veoma brz, nesvjesni kriticizam koji mozak stvara kada je pod stresom. One su rijetko korisne, a često mogu izazvati probleme kao što su razdražljivost, plakanje i depresija. Ukoliko se ne možete izboriti sa takvim mislima, najbolje je da potražite pomoć stručnjaka. Ovdje pogledajte kako možete zaustaviti negativno razmišljanje.

Pušenje


Mnogi pušači tvrde da im njihova navika pomaže da se smire i opuste, a isto tvrde i za alkohol. Važno je zapamtiti da su cigarete i alkohol stimulansi koji nemaju prirodno umirujuće dejstvo na organizam. Nikotin dokazano ubrzava puls, a pušači imaju tri puta veće šanse da pate od napada panike.

Ovi stimulansi su vodeći uzroci napada anksioznosti pa bi bilo mudro da ih izbacite iz upotrebe kako biste utvrdili kakav uticaj imaju na vas.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info