Kako odabrati pravi parfem

0

Miris parfema može da se sastoji od mnoštva pojedinačnih mirisa. Parfemi nisu statični. Oni se vremenom mijenjaju i “razvijaju” odgovarajući na hemiju tijela osobe koja ih nosi. Pored toga, na njihov miris mogu uticati i faktori životne sredine kao što je, na primjer, temperatura. Znate li kako odabrati pravi parfem? Ako niste baš sigurni, pogledajte sledeće savjete.

 

Svaki parfem se sastoji, kao muzičko djelo, od gornjih, srednjih i donjih nota. Gornja nota se definiše kao prvi uticaj ili utisak koji miris ostavlja – nota koju osjetite odmah nakon otvaranja bočice ili nanošenja na kožu. Gornje note traju oko petnaest minuta nakon čega počinjete da detektujete srednje note koje traju do sat vremena. Upravo srednje note definišu određeni tip parfema pa se, na osnovu toga, za parfeme može reći da su citrusni (voćni) ili cvjetni. Srednje note postaju, u suštini, identitet parfema. Kada vam neko kaže kako odlično mirišete, nekoliko sati nakon nanošenja parfema, ta osoba zapravo komentariše donje note. U principu, svaki parfem sadrži između 9 i 15 nota.

 

S obzirom na sastav mirisa, sasvim je razumljivo zašto pravimo grešku i kupujemo parfem na osnovu prvog utiska ili na osnovu samo njegovih gornjih nota. Ovo nas dovodi do jednog od najvažnijih savjeta kada je u pitanju odabir i kupovina parfema: probajte ga prije nego ga kupite. Parfem nanesite na mjesto na koje ga obično nanosite i vidite kako će se on “ponašati” tokom dana. Trljanje zglobova uzorcima (ovo vrijedi za uzorke koje možete naći u časopisima) nije zamjena za pravu stvar, s obzirom da pomenuti uzorci mogu samo stvoriti hemijski sastav parfema. Ne možete znati kako pravi parfem djeluje na hemiju vašeg tijela sve dok ga ne nanesete (dakle, morate koristiti uzorak iz bočice).

 

Drugi razlog zbog kojeg parfem trebate isprobati iz “prve ruke” je taj što čak i popularni, prepoznatljivi parfemi mirišu malo drugačije na različitim osobama. Hemija vašeg tijela utiče na to kako će parfem mirisati. Masna koža, na primjer, ima tendenciju da parfem “drži” bolje i duže od suhe kože. Toplota i znojenje mogu, takođe, povećati uticaj parfema. Isto tako, masna i začinjena hrana imaju uticaj na reakciju parfema sa tjelesnom hemijom – parfem će u ovom slučaju reagovati intenzivnije nego obično. Šta to znači? Ako imate masnu kožu te redovno jedete masnu i začinjenu hranu, najbolje je da ne nanosite previše parfema.

 

Menstrualni ciklus može uticati na to kako doživljavate parfem. U prvoj polovini ciklusa, vaš osjećaj za miris se pojačava te postajete svjesni suptilnijih nota parfema. Trudnoća, takođe, može da poveća osjećaj za miris. Pored toga, nije nimalo neuobičajeno da trudnica razvije netoleranciju na mirise koji su joj bili prijatni kada nije bila u drugom stanju.

 

Ono što se svakako preporučuje, prilikom odabira parfema, jeste da parfem ne kupujete isti dan kada ga “probate”. Ukoliko vam se njegov miris bude sviđao i nakon 12 do 24 sata nakon nanošenja, onda je to parfem za vas. Takođe, nikada se nemojte voditi pravilom kako neki parfem miriše na drugoj osobi. On vam se može sviđati, ali ne možete znati kako će vama stajati, sve dok ga ne nanesete. Ukoliko imate masnu kožu, nanosite samo jednu “dozu” parfema (jedno špricanje u predjelu vrata ili zglobova). S druge strane, suha koža zahtijeva i veću dozu pa slobodno smijete špricnuti i više puta. Takođe, masnoj koži više odgovaraju voćni (citrusni) parfemi, a suhoj cvjetni. Kada je riječ o mješovitom, tj. kombinovanom, tipu kože, obe vrste parfema su odgovarajuće.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info