10 drugačijih načina da iskoristite obični čaj

0

Većina ga obično pije samo onda kada je prehlađena. To je čak i greška, jer čaj sadrži mnogobrojne korisne antioksidante koji su dobri po zdravlje organizma. Međutim, on se ne mora koristiti samo kao napitak. Pogledajte na koje sve načine ga možete iskoristiti.

 

  • Šta uraditi kada dobijete opekotine od sunca? Nekoliko vlažnih vrećica čaja, ukoliko se nanose na bolno područje, mogu biti od pomoći. Ovo dobro funkcioniše i kod drugih manjih opekotina (npr., opekotine od pare). Ukoliko su opekotine od sunca zahvatile veći dio kože, ubacite nekoliko kesica čaja u kupku i izležavajte se u njoj tri puta dnevno po minimalno petnaest minuta.
  • Umorne i natečene oči znaju predstavljati veliki problem. Međutim, čaj vam i tu može pomoći. Potopite dvije kesice čaja u toplu vodu te ih nanesite na oči i držite dvadesetak minuta. Tanin iz čaja će smanjiti natečenost i smiriti umorne oči.
  • Ukoliko za depilaciju koristite britvice, onda vam se sigurno bar jednom desilo da ste ih zaboravili zamijeniti, tj. da ste koristili tupe britvice. Ukoliko je došlo do grebanja ili posjekotine, na bolno mjesto nanesite vlažnu kesicu čaja.

 

  • Urastanje dlake, kao i infekcija folikula dlake, može izazvati oticanje i nastanak bolnih čireva. Kako biste se riješili gnoja, bolno mjesto prekrijte mokrom kesicom čaja prije spavanja. Čaj bi, do jutra, trebao “izvući” gnoj i smanjiti bol i otok.
  • Krvarenje desni nije nimalo zabavno. Kako biste ga zaustavili i ublažili bol od nedavno izvađenog zuba, kesicu čaja navlažite hladnom vodom i direktno je stavite na bolno mjesto.
  • Kako biste spriječili nastajanje neugonih mirisa u obući, svakodnevno potapajte stopala u litri jakog čaja. Dvadeset minuta sasvim je dovoljno.
  • Da ublažite zubobolju, ispirajte usta toplim čajem od nane u koji ste dodali prstohvat soli.

 

  • Svježe skuhani čaj odličan je za čišćenje podova i namještaja od drveta. U litri vode prokuhajte nekoliko kesica čaja i ostavite da se ohladi. U čaj potopite mekanu krpu, iscijedite je i počnite da čistite drvene površine. Nakon toga, namještaj prebrišite suhom krpom.
  • Kako bi vam ogledala bila besprijekorno čista, skuhajte jak čaj, ostavite ga da se ohladi i koristite ga za čišćenje ogledala. Nakon što vlažnom krpom, koju ste potopili u čaj, očistite ogledalo, potrebno je da ga posušite suhom, mekanom krpom.
  • Da biste kosi vratili njen prirodan sjaj, za završno ispiranje kose (nakon redovnog šamponiranja) koristite litru svježe skuhanog i nezaslađenog čaja. Naravno, čaj je prvo potrebno ohladiti.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info