5 uzročnika raka koje trebate ukloniti iz kuće

0

Već odavno je poznato da određena sredstva za čišćenje sadrže kancerogene supstance, kao što su formaldehid, naftalen, nitrobenzen i metilen hlorid. Upravo zbog toga sve veći broj ljudi izbjegava njihovu upotrebu i odlučuje se za “zelene” varijante, odnosno sredstva za čišćenje koja ne sadrže hemikalije.

Najpoznatija su soda bikarbona, limun, sirće i boraks. Međutim, postoji mnoštvo proizvoda, osim onih koji se koriste za čišćenje, koji često sadrže kancerogene materije. Evo i koji su najčešći.

  • Osvježivači vazduha: Često sadrže naftalen i formaldehifd. Najdjelotvornija zamjena, koja nije toksična, su eterična ulja. Ovdje pogledajte i šokantnu istinu o osvježivačima vazduha.
  • Svijeće: Izbjegavajte korištenje mirišljavih svijeća, jer one sagorijevanjem oslobađaju štetne nusproizvoide. Koristite svijeće od voska, po mogućnošću sa pamučmnim fitiljem.
  • Šamponi i deterdženti za čišćenje tepiha i tapaciranog namještaja: Za suho čišćenje koristite sodu bikarbonu (pospite po željenoj površini i nakon pola sata usisajte. Na ovaj način sigurno uklanjate neugodne mirise i prljavštinu). Za mokro pranje, najbolje je da koristite blagi deterdžent za suđe i toplu vodu. Za osvježavanje, koristite boraks i esencijalno ulje.

  • Boje i lakovi: Uvijek koristite one boje i lakove koji ne sadrže (ili ga sadrže u veoma malim količinama) isparljivo organsko jedinjenje.
  • Mikrotalasi: Nikada nemojte stavljati u mikrotalasnu pećnicu namirnice u plastičnim zdjelama. To važi i za podgrijavanje. PS: izbjegavajte kokice iz mikrotalasne.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info