Nevjerovatni i drugačiji načini upotrebe zelenog čaja

2

Zeleni čaj je jedna od najzdravijih i najboljih vrsta čaja, zbog visok nivoa antioksidanata koje sadrži. Istraživanja pokazuju da njegovo redovno konzumiranje može spriječiti oboljenja srca i nastanak određenih vrsta raka. Međutim, on je mnogo više od obične šolje čaja. Pogledajte na koje ga sve načine možete upotrijebiti.

 

 • Nakon što ste napravili zeleni čaj, ostavite iskorištene vrećice da se ohlade i stavite ih na oči. Zeleni čaj sadrži čestice polifenola koje se nazivaju taninima. Upravo tanini imaju sposobnost skupljanja tkiva, uključujuću ljudsku kožu. Vrećice zelenog čaja mogu smanjiti otok i zategnuti kožu oko očiju već nakon jedne upotrebe.
 • Zeleni čaj ima protuupalna svojstva koja pomažu u smanjenju crvenila i iritacije kože. Potrebno je da tufer ili ručnik potopite u zeleni čaj i da ih nanesete na nadraženo područje.
 • Kao što smo rekli, zeleni čaj ima sposobnost zatezanja kože. Iskoristite to i napravite odličan piling. Za piling vam je potreban zeleni čaj, voda i šećer. Koristite ga do tri puta sedmično.

 

 • Istraživanja pokazuju da jedna šolja nezaslađenog zelenog čaja može poboljšati zdravlje zuba. Razlog za ovaj efekat su antimikrobne molekule koje se zovu katehini. Za još bolji učinak, koristite i pastu za zube čiji je jedan od glavnih sastojaka zeleni čaj. PS: domaća pasta od sode bikarbone i zelenog čaja jednako je učinkovita.
 • Istraživanja pokazuju da pomenuti katehini značajno utiču na smanjenje tjelesne težine kao i na održavanje tjelesne težine na željenom nivou nakon perioda mršavljenja. Dakle, ako se želite riješiti suvišnih kilograma, pijte do tri šolje zelenog čaja dnevno. Naravno, riječ je o nezaslađenom čaju.
 • Zeleni čaj može zaustaviti i krvarenje. Potrebno je da gazu natopite zelenim čajem i nanesete na ranu.

 

 • Iako zeleni čaj ne sprečava UV zračenje, on izložene ćelije kože štiti od oštećenja. Istraživanja pokazuju da zeleni čaj, kada se direktno nanosi, pomaže u zaštiti kože od opekotina i raka kože. Na kožu možete nanijeti ekstrakt zelenog čaja, ali i sam čaj (potopite peškir u ohlađeni čaj i prelazite njime preko dijelova kože koji su direktno izloženi suncu). Redovno konzumiranje zelenog čaja nekoliko sedmica prije izlaganja suncu može, takođe, smanjiti mogućnost oštećenja kože. Dakle, ako planirate da idete na plažu u bliskoj budućnosti, počnite piti zeleni čaj sada.
 • Kako biste se riješili neprijatnih mirisa iz frižidera, u tanku gazu stavite šaku lišća zelenog čaja i ubacite je u frižider. Listovi će apsorbovati sve mirise iz frižidera.

 

 • Redovno konzumiranje zelenog čaja ili nanošenje krema ili losiona sa njegovim esktraktom može spriječiti preuranjeno starenje kože i stvaranje bora.
 • Potopite stopala u jak zeleni čaj kako biste se riješili neugodnih mirisa. Zeleni čaj ima antigljivična i antibakterijska svojstva te upravo zbog toga može pomoći u eliminisanju neprijatnih mirisa.
 • S obzirom na stepen zagađenosti životne sredine i namirnica koje konzumiramo, bilo bi i više nego poželjno da redovno pijete zeleni čaj. Naime, njegovi moćni antioksidanti pomažu detoksikaciju jetre, tj. izbacivanje toksina iz organizma.

 

 • Često se zna desiti da odjeća “povuče” miris ormara. Kako biste to spriječili, u tanku gazu ubacite listove zelenog čaja i stavite je u ormare i ladice. Listovi će apsorbovati mirise i vaša odjeća će mirisati svježe koliko god da stoji u ormaru.
 • Amino kiselina teanin, jedan od sastojaka listova zelenog čaja, ima opuštajuće i umirujuće dejstvo na organizam. Dakle, ako ste napeti ili anksiozni, spas potražite u šoljici zelenog čaja.
 • Zbog svojih antiupalnih, antibakterijskih i antigljivičnih svojstava te visokog sadržaja antioksidanata, zeleni čaj je odličan lijek protiv akni. Perite lice zelenim čajem i nakon toga ispirajte mlakom vodom. Takođe, kozmetički proizvodi u ove svrhe, a kod kojih je jedan od aktivnih sastojaka ekstrakt zelenog čaja, takođe su učinkoviti.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info