Ljubavnice

1

Kako lijepa, mlada, pametna žena može upropastiti dobar dio života? Tako što će postati nečija ljubavnica. Poznajem ih mnogo. I sve odreda su bolje od muškaraca sa kojima su bile ili su u vezi. Poznajem priče, zaplete i turbulencije, prepoznajem uplakane oči i promjene raspoloženja. Ono što nikad ne vidim je rasplet.

Kako se postaje ljubavnica? U početku se ne doživljavate tako. Kao da imate momka sa kojim se ne viđate stalno. Kao da, recimo, radi u drugom gradu, samo što se ne viđate vikendima već radnim danima. Vikendi su, uglavnom rezervisani za ženu ili djevojku. Ako baš imate peh, onda ima i djecu (koja trebaju porasti, eventualno završiti fax, oženiti se ili udati da bi on mogao na miru da se posveti vama).

Prvih mjesec dana sve je dobro. Dovoljno ste odrasle i mudre da znate da je sve to zabava, da nema budućnosti i da će se pojaviti već neko ko će vas odgurnuti od te sulude ideje da se tajno viđate sa zauzetim muškarcem. To nije ono što želite i uostalom, uvijek ste prezirale muškarce koji varaju svoje žene. Vrijeme prolazi, niko se ne pojavljuje (jer ne želite da se pojavi) i vi počinjete da se opuštate uz zgodnog muškarca koji vam poklanja svu pažnju svijeta. Žena je daleko, niko je ne spominje pa kao da ne postoji.


On je divan, pametan, zabavan, imate mali svijet koji ste izgradili između četiri zida, naravno, vašeg stana. Prolazi vrijeme i vama je super, još nije ozbiljno, ali sve ide u tom pravcu. On i dalje ne spominje drugi život, vi ne insistirate jer ste pametna, moderna, nezavisna žena koja može bez ikoga. Krijete ga od drugarica jer ne želite da vas savjetuju i govore ono što i same znate; da nije za vas, da nije slobodan, da nikad neće ostaviti ženu, da ćete biti užasno povrijeđene kada joj se vrati. Da nećete moći podnijeti ljetovanja i zimovanja bez njega. Da ćete same proslavljati rođendane i Nove godine. Da ćete se pitati kakva je i da li je voli više od vas. Ne želite da ih slušate jer znate da su u pravu, a uostalom, rekle ste im da ste prekinule tu romansu.


Poslije prvih mjeseci, veza počinje da liči na pravu vezu. On je divan prema vama, privlačnost između vas je nevjerovatna, a tajnost čitave situacije samo daje čar vašim susretima. Polako počinje da priča stvari koje „inače nikom ne govori“, čak je par puta spomenuo i onu koju nikad ne spominje. Vi mislite da ste mudre što ćutite i slušate i ne zapitkujete ga. On nastavlja da se „otvara“ jer nikad nije upoznao ženu koja zna da sluša. U njegovom „otvaranju“ prođe još par mjeseci. Već ste lude za njim. Otvoreno tračate ženu i čak ste par puta izašle sa njim u grad.

Ne insistirate na držanju za ruke jer je to klinački, a vi ste ipak odrasle osobe. Pratite njegov pogled i uznemirene ste jer se zaustavlja na mladoj, lijepoj konobarici koja mu se značajno smješka. Ubjeđujete sebe da vam se učinilo. Idete kući, on prvi put prespava kod vas. Budite se ujutro i zamišljate kako bi bilo divno da je tako svaki dan. On vam govori da vas voli, ovlaš ljubi u obraz i gledajući na sat žurno izlazi iz stana pravdajući se da žuri na sastanak iako je nedjelja. Vjerujete mu.

Upoznale ste ga sa par prijateljica koje vam ne zvocaju i koje vas podržavaju iz čistog sažaljenja, misleći da ćete same uvidjeti da ne ide uz vas, da mu je neprijatno, da je u blagoj panici da ga neko ne vidi sa vama, da često izlazi da telefonira. Znate da ga ne vole i malo se ljutite na njih zbog toga. U isto vrijeme ste im zahvalne jer su jedine osobe sa kojima možete podijeliti sreću kada vam javi da će ipak doći do vas, iako je morao da otkaže poslovni sastanak zbog toga. Ignorišete ljutnju koju ne mogu sakriti kada se ponovo javi i otkaže ipak vama. Branite ga i sa prikrivenim ponosom pričate o tome kako ima jako puno posla i da ga jedino vi razumijete. Ipak, alarm u vama radi i potiskujete poriv da se izjadate i kažete kako se niste vidjeli već desetak dana.


Odlazite na spavanje mučeći se pitanjima gdje je i zašto se ne javlja. Trzate se na poruke i razočarane ste kada vidite da nisu od njega. Vi se njemu ne možete javiti jer je takav dogovor koji ste davno prihvatili. Liježete uplakane jer slutite kraj ali ga ne želite. Prošla je skoro godina kako ste zajedno, a ništa se nije promijenilo. Osim što je zaljubljenost prešla u ljubav, i što se vaš svijet počeo vrtiti oko njega i njegovog malo slobodnog vremena koje će posvetiti vama.

Prolazi još par mjeseci. Sada već svi znaju za vas. U početku ste to podsvjesno i priželjkivale, ali sada vam smeta. Kada uđete u prodavnicu, svi vas čudno gledaju. Pokazuju očima na vas. U početku ste mislile da umišljate dok niste čule kako šapuću da ste još jedna od njegovih ljubavnica. Vi ne znate kako ste se uplele u sve to. Kako je od bezazlenog flerta sve završilo ovako? Rijetko ga viđate, postajete ljubomorne, sumnjičave. Insistirate da više vremena provodite zajedno, ljutite se kada kaže da ne može. Ne možete više da čekate – šta? Ništa vam nikad nije obećao, nikada ništa niste tražili.


Osjećate se loše, tijelo vas boli od tuge što jednostavno više ne možete podnijeti činjenicu da vam veza ostaje na istom, da se ne razvija i da sigurno nikad ni neće. Mrzite njegovu ženu, iako vam se čini da na slici koju ste krišom vidjeli kod njega u novčaniku, ne izgleda loše. To vas još više ljuti. Nezadovoljne ste, razdražljive i pomalo zle kada vidite ostale parove kako lijepo funkcionišu ne krijući se od ostatka svijeta.

Odlučujete da prekinete farsu, skupljate snagu i nesigurno mu postavljate ultimatum: ona ili ja. On se malo iznenadio, pokušao vas smiriti pričom da se strpite još malo ali ste se na kraju posvađali. Okrivio vas je za sebičluk i nerazumijevanje i otišao. Brže i lakše nego što ste mislili. Ako je vaše nezadovoljstvo veće od ljubavi koju osjećate, nećete ga zvati da se vrati. Ako nije, hoćete. I sve će se vrtiti u krug.

Dokle? Dok se ne pogledate u ogledalo i vidite da su godine prošle a da ste na početku. Da nemate prijatelje jer ste ih otjerali od sebe zbog toga što u njemu nisu vidjeli ono što i vi. Da je mala vjerovatnoća da muškarac ostavi ženu zbog ljubavnice. Da žene koje u takvu priču uđu sa snovima, izađu sa morama. Da vrijeme koje ste provele sa njim ima ogromnu vrijednost ali da je ipak uzalud potrošeno.

Ako ste nekome bile ljubavnica, znaćete o čemu pišem.

Ako niste, budite sretne. Ljubav, strast i uzbuđenje koje donosi neizvjesnost gube bitku u odnosu na ljubomoru, posesivnost, sujetu i bol. Budite sretne, jer ljubavnice to uglavnom nisu.

Tekst: Luna

Izvor: Cosmopolitan

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info