Trudnoća: Iznenađujući uticaj drveća na zdravlje bebe

0

Zelenim površinama možemo zahvaliti na više stvari – provođenje vremena među biljkama, travom i drvećem značajno snižava nivo stresa.

Pored toga, zelene površine smanjuju nivo zagađenja vazduha i nivo zagađenja prouzrokovanog bukom. Boravak u prirodi tokom trudnoće može imati veoma velik uticaj na zdravlje djeteta, kako fizičko tako i mentalno, bar sudeći prema istraživanjima obavljenim u Španiji.

Tokom istraživanja, naučnici su analizirali navike skoro 2 400 trudnica i, nakon usklađivanja drugih faktora, otkrili su da žene koje više vremena provode u područjima sa biljnim pokrivačem rađaju bebe sa većim obimom glave i većom tjelesnom težinom. Ovi nalazi su bitni, jer je veća veličina glave u direktnoj vezi sa veličinom mozga i kvocijentom inteligencije koji se može ostvariti tokom života.

Također, smanjenje broja beba rođenih sa nedovoljnom težinom smanjuje i broj djece koja imaju srčana oboljenja, visok krvni pritisak i inzulinsku rezistenciju kasnije u životu. Bez obzira da li ste u drugom stanju ili ne, svakodnevno provođenje malo vremena u prirodi može vam pomoći da smanjite nivo stresa i poboljšate raspoloženje.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info