7 sigurnih i prirodnih sredstava za kontrolu apetita

0

Svaka dijeta ima svoje prednosti i mane. Međutim, da li znate da postoje određene namirnice koje su zdrave, a ujedno i obuzdavaju apetit? Pomenute namirnice vam mogu pomoći da duže budete siti, bez unošenja dodatnih kalorija i nuspojava. Sledeći put kada budete posegnuli za grickalicama, neke one budu nešto od sljedećeg.

 

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi su poznati po tome što su veoma zdravi, ali su i odlična namirnica koja suzbija i kontroliše apetit. Većina ih je bogata omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, vlaknima i vitaminom E, što ih čini idealnom užinom. Oslonite se na orašaste plodove koji će vas brzo zasititi, poboljšati zdravlje kože kao i cjelokupno zdravlje. Bademi, orasi i lješnici odličan su izbor!

 

Kafa

Namirnice koje vam mogu pomoći da suzbijete apetit nisu samo hrana! Kafa, kada se konzumira u umjerenim količinama i uz minimalne količine šećera i mlijeka, može djelovati kao prirodno sredstvo za smanjenje apetita te može poboljšati metabolizam. Kofein u kafi ključni je sastojak koji vam pomaže da se duže osjećate sitima, a pojedina istraživanja pokazuju da ovaj sastojak čak može i da poboljša raspoloženje.

 

Sok od povrća

Sokovi od povrća su bezbjedan način da istovremeno smanjite apetit i unesete više povrća u organizam. Istraživanja pokazuju da konzumiranje sokova od povrća prije obroka može pomoći da ukupno unesete manje kalorija u organizam tokom dana. Naravno, riječ je o svježe cijeđenim sokovima, a ne fabričkim varijantama.

 

Ovsene pahuljice

Istraživanja već godinama pokazuju da su ovsene pahuljice fantastična namirnica za doručak, jer su veoma zasitne i ubrzavaju metabolizam. Pored toga, one vam pomažu i da kontrolišete apetit. Bogate su vlaknima, koja vam pomažu da duže budete siti, normalizuju rad crijeva te sprečavaju nastajanje probavnih smetnji.

 

Jabuke

Bogat su izvor vlakana i antioksidanata koji vas drže sitima te pomažu u borbi protiv raznih oboljenja. Njihov visok sadržaj vlakana pomaže u kontrolisanju apetita, a pored toga, one sadrže i pektine koji nivo šećera u krvi drže pod kontrolom. Dakle, svaki put kada želite da pojedete neku grickalicu ili slatkiš, odlučite se za jabuku. Ovdje pogledajte i zašto je potrebno jesti jabuke svaki dan.

 

Čaj

Postoje dvije vrste čaja koje biste trebali piti, ako želite da kontolišete i obuzdate apetit. Zeleni čaj i čaj od nane poznati su po svojim mnogobrojnim zdravstvenim koristima, ali su i odlični za obuzdavanje apetita. Čaj je i odlična alternativa ukoliko vam je dosadilo da stalno unosite vodu ili ako niste ljubitelj kafe. Zeleni čaj sadrži katehine i kofein koji drže pod kontrolom nivo šećera u krvi i poboljšavaju metabolizam. Istraživanja pokazuju da čaj od nane, takođe, smanjuje i želju za slatkišima.

 

Sjemenke

Sjemenke lana i chia sjemenke su opravdano najbolje sjemenke koje možete konzumirati. Pored toga što organizam obezbjeđuju omega-3 masnim kiselinama, vlaknima i proteinima, navedene vrste sjemenki su odlična pomoć kod mršavljenja. Sjemenke lana sadrže i omega-6 masne kiseline za koje je poznato da podižu nivo holecistokinina koji pomaže u obuzdavanju apetita, a chia sjemenke sadrže mnoštvo rastvorljivih vlakana koja pomažu u suzbijanju gladi.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info