Nevjerovatno: 6 stvari koje izazivaju debljanje, a nisu hrana

1

Gojaznost ne nastaje samo usljed manjka fizičke aktivnosti i prevelikog unosa kalorija. Svakako, loš izbor hrane, posebno previše šećera i zaslađivača i nedostatak vježbanja glavni su dijelovi slagalice. Ipak, istraživanja pokazuju da je povećanje industrijskih hemikalija u životnoj sredini skoro pa jednako odgovorno za sve veći broj slučajeva gojaznosti kod žena.

Takođe, istraživanja pokazuju da izloženost pojedinim hemikalijama koje ometaju normalan rad endokrinih žlijezda može uticati na pojavu debljanja, dijabetesa i srodnih problema.

Pesticidi


Činjenice: Čak i male doze mogu uticati na rad hormona. Zabranjeni organohlorni pesticidi koji se zadržavaju u lancu ishrane, kao što je DDT (dihlor-difenil-trihloretan), povezuju se sa gojaznošću, zajedno sa organofosfornim pesticidima i karbamatima (ovaj zadnji sadrže pojedini insekticidi). Pesticidi su stvoreni s ciljem da bi se ometale hormonske funkcije insekata. Nažalost, iste hemikalije koje utiču na insekte utiču i na nas.

Kako ih izbjeći? U organskoj hrani je spas! Istraživanja pokazuju da je dovoljno konzumirati organsku hranu samo pet dana kako bi se organizam očistio od pesticida. Ako gojaznost nije dovoljno dobar razlog da jedete organsku hranu, onda imajte na umu da se ostali pesticidi povezuju sa nastankom određenih vrsta raka, ADHD, autizmom, Parkinsonovom bolešću i drugim zdravstvenim problemima.

Bisfenol A (BPA)


Činjenice: Istraživanja pokazuju da BPA ima sposobnost da ubrza diferencijaciju masnih ćelija, ometa funkcionisanje pankreasa i izazove inzulinsku rezistenciju, što dovodi do problema sa gojaznošću. Osim toga, izlaganje bisfenolu A povezuje se i sa problemima u neurološkom razvoju kao i reproduktivnim problemima, uključujući sterilitet kod muškaraca.

Kako ga izbjeći? Birajte hranu koja se prodaje svježa, zamrznuta ili u staklenim teglama – većina konzervirane hrane sadrži različite nivoe BPA.

Proizvodi za ličnu njegu


Činjenice: Ftalati i hemikalije koje ometaju rad hormona vezuju se za gojaznost, a oni su sveprisutni u industriji proizvoda za ličnu higijenu, posebno zbog upotrebe hemikalija u sintetički mirisnim proizvodima. Istraživanje iz 2010. godine pokazuje da djeca sa višim nivoom ftalata u organizmu imaju usporen rast i razvoj.

Kako ih izbjeći? Izbjegavajte upotrebu proizvoda za ličnu njegu u čijim se sastojcima nalaze “miris” ili “parfem” te obavezno izbjegavajte upotrebu osvježivača vazduha i mirišljavih svijeća. Oni vjerovatno u svom sastavu imaju određenu količinu ftalata i drugih opasnih materija. Pogledajte i ovo: Šokantna istina o osvježivačima vazduha.

Vinil


Činjenice: Hemikalije u vinil hlorid plastičnim masama nazivaju se organotinima i snažno se povezuju sa gojaznošću. PVC plastika (kao što su cijevi), vinil podne obloge i drugi proizvodi sadrže dibultintin, još jedan organotin. Pored toga, u sastavu vinila se nalaze i određeni ftalati.

Kako ga izbjeći? Izbjegavajte korištenje proizvoda od vinila, uključujući podne obloge, roletne, torbe i novčanike i zavjese za tuš te praktikujte efikasno čišćenje – PVC se razlaže i može se naći i u prašini koja se nakuplja u vašem domu.

Teflon


Činjenice: Perfluorooktanska kiselina (PFOA) se povezuje da gojaznošću. PFOA (koja je poznatija pod nazivom teflon) koristi se u proizvodnji posuđa, kao i u proizvodnji namještaja otpornog na mrlje, omotača za hranu otpornih na mast, kesica za kokice za mikrotalasnu pećnicu te vodootpornih materijala.

Kako ga izbjeći? Ako već imate teflonsko posuđe, nemojte se izbezumiti. Ali, čim vidite ogrebotine, posuđe odmah zamijenite zdravijim varijantama. Ovjde pogledajte i kojim.

Nikotin


Činjenice: Bebe koje su bile izložene duhanskom dimu još dok su se nalazile u materici imaju veoma visok rizik da budu prijevremeno rođene, a istraživanja pokazuju da se te iste bebe suočavaju sa povećanim rizikom od gojaznosti kako stare. Nikotin (ili nikotin u kombinaciji sa drugim komponentama duhanskog dima) može uticati na metabolički sistem djeteta (naučnici još nisu sigurni kako taj mehanizam djeluje).

Kako ga izbjeći? Ako ste u drugom stanju, nemojte pušiti te dajte sve od sebe da izbjegavate “dodir” sa duhanskim dimom.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info