7 vrsta povrća koja liječe vaše tijelo

0

Alternativne metode liječenja već odavno su pokazale da je za zdrav organizam potrebno konzumirati određene vrste namirnica. Tradicionalna medicina je to samo potvrdila. Ali o kojim namirnicama se tu zapravo radi?

 

Špinat

Ako ste ikada ostali bez energije ili ste imali problema sa zdravljem kože, onda je špinat povrće koje vam je neophodno. On je jedan od najboljih biljnih izvora željeza, kojeg vaš organizam veoma lako apsorbuje. Željezo je veoma značajno za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca koja su odgovorna za obezbjeđivanje energije. Pored toga, špinat je i veoma bogat izvor vitamina A i E koji vam mogu pomoći da imate lijepu i zdravu kožu. Ovdje pogledajte i odličan recept čiji je glavni sastojak špinat.

 

Sjemenke lana

Odlična su namirnica od koje svi imaju koristi, a posebno žene. One pomažu u sprečavanju i liječenju simptoma depresije, smanjuju nivo holesterola, stabilizuju nivo šećera u krvi te pomažu kod ublažavanja simptoma PMS-a. Zbog sadržaja masnih kiselina, sjemenke lana su i odličan prirodni lijek protiv suhe kože. Najbolje je da ih konzumirate mljevene, kako biste iskoristili sve njihove zdravstvene kvalitete.

 

Crveni luk

On možda i nema divan miris, ali je nevjerovatno ljekovit. Povezuje se i sa liječenjem raka, ali pored toga crveni luk sadrži vitamine B i C, vlakna, kalijum te se bori protiv upala i smanjuje umor. Istraživanja pokazuju da je ova vrsta povrća veoma učinkovita protiv gljivičnih infekcija i prevenciji ili liječenju prehlade. Ovdje pogledajte i 8 korisnih načina da upotrijebite crveni luk.

 

Gljive

Jedna su od najboljih namirnica za poboljšanje imuniteta. One sadrže dnevnu potrebu vitamina D koji je neophodan za prevenciju i liječenje blagih simptoma depresije, raka debelog crijeva i srčanih oboljenja. Takođe, istraživanja pokazuju da su gljive bogat izvor antioksidanata koji se povezuju sa liječenjem raka.

 

Bijeli luk

Poput njegovog “rođaka” crvenog luka i ova namirnica je i više nego dobra za cjelokupno zdravlje organizma. Ako imate problema sa zglobovima, konzumirajte ga bar svaki drugi dan. Bijeli luk smanjuje crijevne infekcije te eliminiše nezdrave bakterije i sprečava njihov razvoj. On je odličan i za zdravlje jetre, jer najefikasnije vrši njenu detoksikaciju, kao nijedna druga namirnica.

 

Mrkva

Mrkva je bogata vitaminom A u obliku beta-karotena koji liječi akne, suhu kožu i jača imunitet. Takođe, ona je bogata i prirodnim vlaknima koja snižavaju nivo šećera u krvi i pomažu probavu. Bitno je spomenuti da je u mrkvi zastupljen i C vitamin koji je odličan za zdravlje kože i imunitet. I na kraju, magnezijum je jedan od sastojaka narandžastog povrća pa, ako ste neraspoloženi, jedite svježu mrkvu.

 

Limun

Iako nije povrtlarska kultura, najpopularniji citrus je i više nego dobar za zdravlje organizma. Kao što je već poznato, bogat je izvor vitamina C, ali ne samo to – limun je i više nego pogodan za probavni sistem, jer sadrži veliku količinu neophodnih enzima. Pored toga, vitamin C pomaže apsorpciju željeza pa je odlična ideja da u salatu od špinata ubacite limunov sok. Takođe, istražianja pokazuju da je limun veoma moćna namirnica u borbi protiv raka. Ovdje pogledajte zašto biste trebali limun uvrstiti u svakodnevnu ishranu.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info