Čudesno ulje koje ubrzava rast kose

31

Ricinusovo ulje je tečno zlato za kosu, a koristi se još od vremena starih Egipćana. Ovo ulje ne samo da kosi daje zdrav izgled i poboljšava njenu teksturu već ubrzava i rast. Ono je gusto, zlatne je boje te se dobija cijeđenjem iz plodova biljke ricinusa. Pitate se zašto je posebno?

Ono sadrži rijetku masnu kiselinu koja se zove ricinoleična kiselina, a koja se može naći samo u ovom ulju i u pojedinim vrstama gljiva. Zbog visokog sadržaja pomenute kiseline, ricinusovo ulje pokazuje jaka anti-mikrobna i anti-upalna dejstva.


Evo na koje načine ricinusovo ulje pomaže vašoj kosi:

  • Ono obezbjeđuje hidratantni efekat na vašoj kosi i vlasištu. Zbog velike moći prodiranja, ricinusovo ulje ne samo da oblaže dlaku već i prodite u nju te na taj način prenosi brojne minerale i hranjive materije čime se obezbjeđuje dugotrajna hidratacija i ishrana kose i vlasišta.
  • Ricinusovo ulje potiče rast kose, čak i na mjestima na kojima kosa ranije nije rasla. Pored toga, ono može ubrzati i rast dlaka na drugim dijelovima tijela, kao što su obrve i trepavice.
  • Redovnom upotrebom, ricinusovo ulje može popraviti i oštećenja kose izazvana hemijskim putem (oštećenja nastala usljed korištenja jakih farbi i slično). Omega-9 masne kiseline, koje ovo ulje sadrži u izobilju, hrane kosu i sprečavaju isušivanje vlasišta.
  • Ricinusovo ulje djeluje i kao sredstvo za zadržavanje vlažnosti, jer privlači vlažnost u kosu i kožu. Redovno nanošenje ovog ulja učiniće kosu mekanom i podatnom.


Za najbolje rezultate potrebno je koristiti hladno cijeđeno ili jamajčansko ricinusovo ulje (ono je dosta tamnije boje). Kvalitetno hladno cijeđeno ulje je zlatno žute boje sa blagim mirisom biljke. Nakon nanošenja, ovaj miris se gubi. Takođe, istraživanja pokazuju da hladno cijeđeno ulje smanjuje bore i tamne mrlje na koži.

Kako ga nanositi?

Prije samog nanošenja, potrebno je da vam kosa bude vlažna. Ricinusovo ulje je veoma gusto i viskozno tako da se ne preporučuje nanošenje većih količina. Nanošenje većih količina vam neće pomoći već će vašu kosu učiniti masnom i opuštenom. Takođe, bitno je da ga nanosite samo na korijen i vlasište ili na vrhove. Nakon nanošenja, kosu prekrijte kapom za tuširanje ili plastičnom kesom, zatim je omotajte toplim ručnikom i ostavite da odstoji do dva sata.

U tom vremenskom roku, kosa i vlasište bi trebali upiti ulje. Nakon toga kosu dobro isperite (opet napominjemo da ne nanosite velike količine, inače ćete kosu morati ispirati nekoliko puta). Nanesite regenerator i ponovo isperite.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info