3 najveće zablude o detoksikaciji organizma

0

Detoksikacija organizma je veoma bitan proces koji vam pomaže da cjelokupno zdravlje držite na optimalnom nivou. Veoma je bitno da je radite s vremena na vrijeme, a posebno nakon perioda konzumiranja teže i masnije hrane. Ali, to ne znači da treba da živite na vodi. Zapravo, to ne biste ni smjeli, inače ćete narušiti zdravlje. Kako ne biste “tapkali” u mraku i uradili nešto što bi štetilo vašem zdravlju, pogledajte koje su to tri najveće zablude o detoksikaciji organizma.

 

Određena tečna hrana može izbaciti toksine

Ne. Nijedna prolazna dijeta ne može očistiti vaš organizam brže od vaše ugrađene “službe čišćenja” – jetre, bubrega i debelog crijeva. Najbolja strategija je pravilna ishrana, redovna fizička aktivnost i prestanak pušenja.

 

Pijenje većih količina vode čisti organizam

Voda hidratizira jetru i bubrege te “potiče” toksine da napuste organizam putem urina. Međutim, unošenje prevelikih količina vode u svrhu detoksikacije može biti opasno. Simptomi “trovanja” vodom uključuju glavobolju, zamor, povraćanje i mentalnu dezorjentaciju. Detoksikacija ili ne, potrebno je da svakodnevno popijete dvije litre vode, ravnomjerno raspoređenih, nikako u kratkom vremenskom intervalu.

 

Toksine možete izbaciti znojenjem u sauni

Tačno je da mala količina toksina napušta tijelo znojenjem, ali imajte sledeće na umu: veoma jako znojenje može ugroziti prirodni sistem detoksikacije organizma, što je kontraproduktivno. Više ćete toksina izbaciti u kupatilu nego što će to ikada biti slučaj u sauni.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info