10 genijalnih načina da iskoristite običnu kafu

0

Teško da možemo i zamisliti dan, a da nismo popili bar jednu šoljicu kafe. Međutim, osim što nam služi kao odlično “oruđe” za razbuđivanje, ona se može koristiti i na još nekoliko načina – od upotrebe u domaćinstvu do uljepšavanja. Evo i kako.

 

Piling

Za mekšu kožu, pomiješajte mljevenu kafu sa gelom za tuširanje ili losionom za tijelo kako biste uradili piling.

 

Osvježivač prostora

Eliminišite kuhinjske mirise (kao što su frižider ili zamrzivač) tako što ćete zdjelu sa mljevenom kafom staviti tamo gdje želite da mirisi nestanu.

 

Pranje ruku

Riješite se tvrdoglavih mirisa sa ruku nakon kuhanja tako što ćete ih nježno istrljati mljevenom kafom i isprati hladnom vodom.

 

Pranje posuđa

Mljevena kafa vam može pomoći da lakše operete masne šerpe i lonce, ali izbjegavajte ovaj metod, ako su šerpe svijetle boje, inače može doći do stvaranja mrlja.

 

Smanjite celulit

Smanjite celulit ovim jednostavnim trikom: pomiješajte topli talog sa bilo kojim uljem za masažu i utrljajte u kožu. Kofein (sastojak koji se može naći u mnogim kremama za kožu) može pomoći u smanjenju celulita.

 

Odbijte insekte

Odbijte insekte (posebno mrave) posipanjem mljevene kafe na mjesta sa kojih želite da ih se riješite.

 

Sjajnija kosa

Mnogi stručnjaci kažu da je kafa tajna ultra sjajne kose. Skuhajte kafu, ostavite da se ohladi, a zatim njome isperite vlažnu kosu.

 

Popravite ogrebotine na namještaju

Popravite manje ogrebotine na namještaju trljanjem vlažnog taloga kafe na oštećeno mjesto. Trebalo bi da vidite trenutno poboljšanje.

 

Đubrivo za biljke

Azot koji se nalazi u talogu kafe može vam poslužiti kao đubrivo za biljke, posebno za one koje zahtijevaju kiselije zemljište, kao što su ruže i hortenzije.

 

Očistite cipele

Eliminišite neugodne mirise tako što ćete u cipele nasuti mljevenu kafu.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info