Roditelji: 5 navika koje odmah trebate izgraditi kod djece

0

Pomaganje djeci da formiraju dobre navike može biti izazov. Loše navike se lako prepoznaju, a još lakše usvajaju, a ponekad su dobre navike tako rijetke da ih je teško identifikovati. Ako vam je potrebna inspiracija, razmislite o tome kako će sledeće navike unaprijediti život djeteta.

 

Čistoća

Djeca se često prljaju i ostaće prljava, ako ne nauče da se, jednostavno, očiste. Prilikom formiranja ove navike, potrebno je poraditi i na detaljima, a jedan od njih jeste i čistoća i urednost noktiju.

 

Urednost

Dok se čistoća odnosi na fizičke atribute, urednost se odnosi na okruženje vašeg djeteta. Ako ne želite da spremate krevet vašeg tinejdžera ili da stalno kupite igračke za klincima, morate da komunicirate vaša očekivanja i da ih naučite naviku urednosti.

 

Poštovanje

Većina današnje djece su zaokupljena računarima i telefonima tako da se rijetko obaziru na stvari koje se oko njih dešavaju. Nekada je postojalo vrijeme kada se od djece očekivalo da pokažu poštovanje prema odraslim osobama u njihovim životima, da ih gledaju u oči, da im se obraćaju na način kako i dolikuje i da se rukuje sa ciljem. U današnje vrijeme, većina odraslih je pomalo (nažalost) šokirana kada djeca pokazuju ovu naviku.

 

Tačnost

Za one koji redovno kasne, nedostatak tačnosti može se posmatrati i kao simpatični vid ekscentričnosti, ali takav način ponašanja veoma često zna iznervirati. Učenje tačnosti još je jedan način da djecu naučite nesebičnosti. Treba uvijek imati na umu da se treba držati dogovorenog vremena, jer kašnjenje može započeti lančanu reakciju koja utiče i na druge ljude.

 

Osviještenost

Prepoznavanje situacije važno je iz perspektive bezbjednosti, kao i iz perspektive kreativnosti. Učenjem djece da obrate pažnju na svoju okolinu smanjujete rizik da ona budu meta kriminalaca i njegujete njihovu zdravu maštu i zahvalnost za ljepotu svijeta koji ih okružuje.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info