5 čudesnih osobina vode

0

Ona je zaista najbolje piće na svijetu. Ništa, ali apsoulutno ništa i nikada je ne može zamijeniti. Nema tog napitka koji može ugasiti žeđ kao voda. Zdravstveni stručnjaci preporučuju konzumiranje vode iz slavine i izbjegavanje flaširanih varijanti, a mi vam donosimo još pet čudesnih osobina ovog najjeftinijeg i najzdravijeg pića.

 

Ostanite vitki sa vodom

Pokušavate da se riješite suvišnih kilograma? Voda ubrzava metabolizam i pomaže vam da se osjećate sitije. Zamijenite napitke koji sadrže kalorije čistom vodom te pijte jednu čašu sat vremena prije obroka. Pored toga, istraživanja pokazuju da je hladna voda posebno pogodna u ove svrhe: vaš organizam mora “raditi” da ugrije vodu čime se sagorijavaju dodatne kalorije tokom procesa. PS: topla voda jednako je dobra, a ovdje pogledajte 8 razloga da toplu vodu i limun uvrstite u redovnu ishranu.

 

Voda vam daje više energije

Ako se osjećate iscrpljeno, pijte vodu! Dehidracija je jedan od razloga zbog čega se osjećate umorno. Prava količina vode pomoći će srcu da efikasnije pumpa krv, a pored toga, voda može pomoći krvi da lakše transportuje kiseonik i hranjive materije.

 

Smanjite stres pomoću vode

Oko 70% do 80% moždanog tkiva sastoji se od vode. Ako ste dehidrirali, vaše tijelo i um su pod stresom. Ako osjećate žeđ, to znači da ste već malo dehidrirali. Kako biste smanjili nivo stresa i držali ga pod kontrolom, pijte dovoljne količine vode.

 

Voda njeguje vašu kožu

Kada ste dehidrirani, bore i sitne borice još više dolaze do izražaja. Voda je prirodna “krema” za ljepotu. Njeno konzumiranje hidratizira ćelije kože usljed čega vaše lice izgleda mladoliko. Osim toga, ona vam pomaže i da se riješite nečistoća i poboljšate cirkulaciju što vašoj koži daje prirodan sjaj.

 

Voda smanjuje kamen u bubregu

Stopa osoba koje imaju problema sa kamenom u bubregu u konstantnom je porastu. Jedan od razloga može biti i to što ljudi ne piju dovoljno vode. Voda razrjeđuje soli i minerale u urinu koji formiraju čvrste kristale, poznate pod nazivom kamen u bubregu. On se ne može formirati u razrijeđenom urinu tako da rizik od njegovog nastanka možete smanjiti unošenjem puno vode u organizam.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info