Pozitivno razmišljanje: 5 načina da prevaziđete negativnost i budete optimističniji

0

Mnoštvo studija i neposrednih podataka podržava tvrdnju da se optimistične osobe susreću sa manje stresa, imaju jači imunološki sistem i bolje zdravlje. Ipak, nije uvijek lako gledati na život sa vedrije strane te, imajući u vidu situacije sa kojima se svakodnevno susrećemo, veoma je lako postati anksiozan i depresivan.

S druge strane, potrebno vam je samo malo motivacije da počnete da pozitivnije razmišljate. Evo i kako.

Praktikujte zahvalnost


Kada se sjetite svih dobrih stvari koje imate puno je lakše da izbjegnete razmišljanje i fokusiranje na stvari koje nemate. Biti zahvalan i cijeniti stvari koje imate u životu, umjesto da stalno žalite za onim što nemate, pomoći će vam da veoma brzo prestanete sa negativnim načinom razmišljanja i da počnete da život gledate sa vedrije strane.

Okružite se ljudima koji vas podržavaju


Nakon što smanjite interakciju sa ljudima koji se stalno na sve žale, stvaranje unutrašnjeg kruga ispunjenog podrškom i ohrabrivanjem sledeći je korak. Kada se okružite ljudima koji vide najbolje u vama bićete u poziciji da i vi počnete da pozitivno razmišljate o sebi.

Riješite se drame


Riješite se “otrovnih” prijatelja i pozdravite se sa dečkom koji vas stalno sputava i zbog kojeg ste konstantno u bedaku. Smanjenje negativne energije u vašem okruženju preduslov je prevazilaženja negativnosti u načinu razmišljanja.

Preuzmite odgovornost


Najlakši način da upadnete u zamku negativnosti jeste izigravanje žrtve. S druge strane, preuzimanje odgovornosti za svoje postupke znači i preuzimanje odgovornosti za sopstvenu sreću. Svakodnevno se podsjetite da iako možda ne možete uvijek kontrolisati šta vam se dešava vi ste uvijek zaduženi za vaše reakcije.

Pronađite zlatnu sredinu


Događaji i situacije nisu obavezno dobri ili loši – mi na njih projektujemo te opise. To znači da mi imamo veliku moć nad tim kako ćemo izabrati da gledamo na stvari koje nam se dešavaju – odlučivanje da se fokusirate na pozitivno odličan je način da se preuzme odgovornost za sopstveni život.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info