7 dokazanih načina da odgojite inteligentniju djecu

0

Kao roditelj, želite svojoj djeci da date sve prednosti u životu pa tako nije ni tajna da želite da poboljšate njihov intelekt. Veliki broj istraživanja urađenih na tu temu pokazuje da su sledeći pristupi najbolji za povećanje IQ-a kod djece.

 

Dojenje

Dojenje daje mnoge prednosti, uključujući odbranu imuniteta i zaštitu od bolesti. Međutim, sve do nedavno, nije bilo poznato da li doljenje utiče i na inteligenciju djece. Istraživanje kanadskog Univerziteta McGill pokazalo je jasnu uzročno-posljedičnu vezu. Istraživanje je uključilo 14 000 čije su majke učestvovale u programu koji je podsticao ekskluzivno i dugotrajno dojenje, a djeca su zabilježila 7.5 poena više na verbalnom IQ testu u uzrastu od 6.5 godina u odnosu na djecu čije majke nisu bile uključene u program. Svjetsko Udruženje pedijatara preporučuje da se bebe isključivo doje u prvih šest mjeseci života.

 

Fizička aktivnost

Bilo koji učitelj u osnonoj školi reći će vam da se djeca bolje koncentrišu i ponašaju nakon časa fizičkog vaspitanja ili odmora. Ali, to nisu jedine prednosti fizičke aktivnosti. Naime, mnogobrojna istraživanja pokazuju da su kognitivni testovi i ocjene više kod djece koja se bave fizičkom aktivnošću. Podstičite djecu da se bave sportom i drugim fizičkim aktivnostima.

 

Izbacite brzu hranu iz upotrebe

Još jedan udar na ishranu koja sadrži visok nivo šećera i masnoća: istraživanja pokazuju da pomenuto snižava IQ kod djece. Istraživači su pratili navike u ishrani 4 000 djece starosne dobi od tri godine te su testirali njihovu inteligenciju kada su imali 8.5 godina. Djeca koja su najviše jela obrađene namirnice (uključujući šećer i masnoće) imala su IQ niži i do 1.67 poena u odnosu na djecu koja su više jela voće, povrće, ribu i tjesteninu, uz kontrolu mjera kao što su obrazovanost majki i društveni stalež.

 

Zasvirajte melodiju

Ovo će biti muzika za uši većini roditelja. Istraživanja pokazuju da časovi muzike povećavaju moć mozga kod djece uzrasta od šest do jedanaest godina. Istraživači su djeci dali časove muzike ili drame ili nikakve časove uopšte te su mjerili njihov IQ prije i poslije časova. Djeca u muzičkoj sekciji su imala najveći “skok”, vjerovatno zato što časovi muzike izlažu djecu iskustvima koja im mogu pomoći u različitim oblastima. Bilo koja vrsta muzičkih časova je dobra pa ako vaše dijete nije zainteresovano za klavir, vjerovatno će pokazati interesovanje za neki drugi instrument ili horsku sekciju.

 

Ne zaboravite riblje ulje

Dokozaheksaenoinska kiselina (DHA) je omega-3 masna kiselina koja se može naći u ribi i morskim plodovima. Pitate se zašto je važna? Istraživanja pokazuju da kada trudnice ili dojilje unose više od 1 000 mg DHA dnevno, IQ djeteta može porasti i za više od 3.5 poena.

 

Čitanje

Istraživanja pokazuju da interaktivno čitanje poboljšava inteligenciju kod djece. Istraživači su ustanovili da kada je dijete koje je mlađe od četiri godine aktivan učesnik u čitanju sa svojim njegovateljima (roditeljima, dadiljama, učiteljima i slično) njegov IQ se povećava i do šest poena.

 

Doručak je najvažniji obrok

Razlog više da uvedete doručak kao obavezan obrok: djeca koja počinju dan zdravim obrokom su fokusiranija, bolje pripremljenja za dnevne izazove i, na kraju, dobijaju bolje ocjene i lakše rješavaju testove. Istraživanja pokazuju da je doručak veoma bitan obrok, jer pomaže djeci da se lakše nose sa školskim obavezama i da postižu bolje rezultate.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info