7 tehnika koje će vam pomoći da prebrodite težak dan

0

Svi imamo dane za koje jedva čekamo da se završe. Neki dani znaju biti užurbani i prilično nepodnošljivi, ali kako ih najlakše prebroditi? Pogledajte sledećih sedam načina koji vam mogu pomoći u tome.

 

Razmišljajte pozitivno

Najlakša stvar koju možete uraditi u bilo kojoj lošoj situaciji jeste da razmišljate negativno. Kada očekujete da se dogode loše stvari, one se tada zaista i dogode. Pokušajte da izgovorite fraze kao što su: “Biće bolje” ili “Ja to mogu”. Vježbajte njihovo izgovaranje i svaki put kada vam je teško, upotrijebite ih te ćete vidjeti koliko vam je lakše da pregurate dan.

 

Suočite se sa problemom

Fokusiranje na glavni problem sa kojim se suočavate pomoći će vam da situaciju dalje ne pogoršavate. Kada imate težak dan, skloni ste da krivite druge ili ste toliko uznemireni da druge situacije postaju još gore. Zapitajte se šta je glavni problem i radite na njegovom rješavanju.

 

Pustite

Neke stvari koje se dešavaju izvan su vaše kontrole, bez obzira na sve što pokušate da uradite. Jedna od najgorih stvari koju pokušavate da uradite je da kontrolišete situaciju koju jednostavno ne možete kontrolisati. Pokušaji da kontrolišete ili promijenite situaciju samo će vas još više uznemiriti, ako ishod nije onakav kakav ste očekivali. Naučite da takve situacije jednostavno trebate pustiti da se dešavaju svojim tokom te ćete istovremeno eliminisati stres i naučiti da situaciju prihvatite onakvom kakva je.

 

Komunicirajte

Samo zato što imate loš dan to ne znači da se trebate “istresati” na drugima. Ako ste okruženi ljudima, pokušajte da komunicirate sa njima i dajte im do znanja da imate loš dan pa, ako dođe do promjena u vašem ponašanju, oni to neće shvatiti lično. Kada komunicirate sa drugima, nikada ne znate šta se može desiti: možda ćete se osjećati bolje, a možda neko ima i rješenje za vašu situaciju.

 

Ostanite fokusirani

Iako u teškim trenucima nije lako da ostanete fokusirani, bitno je da to pokušate. Dan će vam proći mnogo brže ukoliko ste fokusirani na obaveze koje trebate završiti umjesto na poteškoće sa kojima se suočavate.

 

Napravite pauzu

Gdje god da ste – napravite pauzu! Ponekad je to sve što vam treba. Ako se udaljite od problema i poteškoća, možete se smiriti i razmišljati o cijeloj situaciji jasnije.

 

Opustite se

Opustite se! Lakše reći nego uraditi, zar ne? Ipak, opuštanje vam daje više vremena za razmišljanje. Pored toga, živjećete duže! Istraživanja pokazuju da stres smanjuje životni vijek te je zbog toga veoma bitno da se s vremena na vrijeme opustite umjesto da stalno budete napeti i u grču.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info