7 stvari koje vam Facebook neće reći

0

Na najpopularnijoj društvenoj mreži nalazi se 845 miliona aktivnih članova mjesečno. Fotografije, zanimljivosti, ažuriranje statusa… Ipak, postoje i male tajne. Zapravo, postoje određene stvari koje vam Facebook neće reći. Evo o čemu se radi.

 

Želite da znate koliko Facebook zna o vama?

Idite na Podešavanje naloga (account settings) u glavnom meniju i kliknite na “Preuzmite kopiju svojih Facebook podataka”.

 

Možda ne želite da dijelite ažuriranje statusa i druge lične informacije sa cijelim svijetom

Međutim, Facebook je zadržao standardno podešavanje kao javno (public). Za Facebook je bolje što više informacija dijelite te pretpostavlja da se većina vas neće gnjaviti promjenom podešavanja privatnosti.

 

Ne možete vidjeti svaku objavu svih prijatelja sa liste, a samo mali dio vaših prijatelja može vidjeti vaša ažuriranja statusa

Facebook želi da korisnici vide objave koje će ih najduže zadržati na društvenoj mreži, tako da najčešće viđate one koje su najviše lajkane, komentarisane i dijeljene.

 

Ako ste prijavljeni na Facebook, on vas prati dok surfujete internetom

Svaki put kada posjetite stranicu koja ima Facebook “Sviđa mi se” ili “Podijeli” dugme, ta informacija je zabilježena.

 

Objavljivanje velikih vijesti kao što su zaruke, rođenje djeteta ili završetak školovanja?

Facebook će znati, jer cilja na takve vrste objava korištenjem nečega što se zove prirodni jezik obrade. Ovakve objave ostaju u kanalu s vijestima vaših prijatelja sve dok se sledeći put ne uloguju.

 

Ne viđate dovoljno objava od prijatelja do kojih vam je najviše stalo, a previše od poznanika?

Podesite kanal s vijestima (news feed) da sortira najnovije, umjesto top vijesti. Nakon toga dodajte omiljene osobe na listu bliskih prijatelja i otkažite objave prijatelja koje vam nisu interesantne.

 

Budite selektivni u izboru prijatelja i lajkovanju stranica

Ukoliko svima kažete “Da”, vidjećete mnogo stvari u kanalu s vijestima koje vas ne zanimaju te ćete morati odvojiti dodatno vrijeme da ih filtrirate.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info