Prestanite griješiti: 7 zabluda o njegovanju kože

0

Postoji mnoštvo savjeta o njegovanju kože, ali neki od njih vam mogu nanijeti više štete nego koristi. Uz pomoć stručnjaka, uspjeli smo da saznamo koje su to najveće zablude o njegovanju kože i kako utiču na vaš izgled.

 

Topla voda otvara pore

Uprkos proizvodima za čišćenje lica koji veoma često “tvrde” da imaju moć otvaranja pora kada dođu u dodir sa toplom vodom, ova tvrdnja “ne pije vode”. U stvarnosti, topla voda omekšava stvrdnutu prljavštinu, masti i naslage šminke unutar pora čime se omogućuje bolje čišćenje kože. Ipak, pazite na temperaturu vode. Naime, pranje lica pretoplom vodom može “skinuti” prirodna ulja kože što, eventualno, dovodi do iritacije i suhoće.

 

Masna hrana i slatkiši uzrokuju bubuljice i akne

Pretrpavanje pizzom ili čokoladicama očigledno nije dobro za vaše zdravlje i vašu liniju, ali da li pomenuto uzrokuje i pojavu bubuljica i akni? Najnovija istraživanja pokazuju da nijedna vrsta hrane nije odgovorna za pojavu akni i bubuljica. Lažna povezanost vjerovatno postoji zbog toga što hormoni stresa dovode do izbijanja bubuljica – upravo zbog njih ljudi često posežu za čokoladom i drugim slatkišima. Ipak, to ne znači da akne i ishrana nisu povezani. Ako imate kožu sklonu aknama i bubuljicama, ograničite unos mliječnih proizvoda i namirnica bogatih ugljenim hidratima – veća je vjerovatnoća da će upravo ove namirnice izazvati njihovo izbijanje.

 

Vaša koža će stariti kao i koža vaše majke

Ako vaša majka nema bore to onda znači da ih i vi nećete imati, zar ne? Iako genetika igra veoma bitnu ulogu u procesu starenja, eksterni faktori, kao što su izloženost suncu, izrazi lica, pušenje, zagađenost životne sredine i ishrana utiču na izgled kože tokom vremena. Poenta je da uprkos “dobrim” genima nema garancija da ćete imati besprekornu kožu.

 

Šminka sa zaštitnim faktorom jednako je efikasna kao i krema za sunčanje

Ako mislite da upotrebom šminke sa zaštitnim faktorom nema potrenbe za nanošenjem kreme ili losiona za sunčanje, grdno se varate. Zbog gustine šminke i njenog načina vezivanja za kožu, bilo bi potrebno da količina pudera koju nanosite bude skoro četrnaest puta veća od uobičajene, kako biste obezbijedili adekvatnu zaštitu od sunca. Dakle, prije nanošenja šminke, nanesite kremu ili losion sa zaštitnim faktorom.

 

Upotreba dnevnih i noćnih krema

Iako je noć udarni termin za proces obnavljanja kože, šta je najbolje za vaš tip kože mnogo je važnije od toga da li je krema namijenjena za dnevnu ili noćnu upotebu. Imate suhu kožu? Onda koristite kreme koje sadrže peptide i vitamin C. Ako koristite anti-age proizvode, najbolje je da ih nanosite noću, jer je retinol (njihov ključni sastojak) veoma osjetljiv na sunčevu svjetlost. Masna koža? Previše hidratantne kreme može zapušiti pore usljed čega se mogu pojaviti akne.

 

Kupovanje proizvoda za njegu kože koji sadrže prirodne sastojke

Zahvaljujući pametnom marketingu, pretpostavlja se da “bilo šta” što sadrži prirodne sastojke je bolje za vas. Ali ne postoje dokazi da su prirodni proizvodi efikasniji i bezbjedniji. Pored toga, ne postoji propis o tome šta se može označavati kao prirodno. Iako prirodni sastojci nisu sintetički proizvedeni, oni i dalje mogu izazvati alergijske reakcije i biti štetni. Najbolje je da uz pomoć dermatologa pronađete proizvod za specifične probleme koje imate sa kožom, bez obzira da li on sadrži prirodne sastojke ili ne.

 

Čistite lice često kako biste eliminisali akne

Činjenica je da često čišćenje lica neće držati akne na odstojanju. Uzrok pojavljivanja akni su prekomjerno lučenje masti, mrtve ćelije kože i bakterije. Pretjerano pranje isušuje kožu što podstiče dodatno lučenje masti i stvaranje više akni. Takođe, ne pretjerujte sa pilingom. Dva puta sedmično je sasvim dovoljno. Međutim, ako već imate akne, onda preskočite piling u potpunosti, jer u suprotnom može doći do prenošenja bakterija, koje uzrokuju akne, preko cijelog lica.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info