Kako izbjeći debljanje nakon prestanka pušenja

1

Većina ljudi koji žele da ostave pušenje imaju strah da će se veoma brzo udebljati. Ispostavilo se da je ovaj strah opravdan, jer nakon prestanja pušenja može doći do naglog debljanja.

Najnovija istraživanja objašnjavaju vezu između nikotina i sitosti. Naime, nikotin se vezuje za neurone u mozgu koji regulišu apetit, pored receptora koji stvaraju zavisnost. Ovi neuroni pomažu u regulisanju količine hrane koja se konzumira, ali pod uticajem nikotina, oni gube svoju samodisciplinu. Zbog toga osobe koje, kada prestanu pušiti, imaju tendenciju da više jedu i da se udebljaju. Nikotin zaista smanjuje apetit.

Istraživači vjeruju da će njihovo otkriće dovesti do razvoja lijekova koji će ljudima pomoći da ne povećaju tjelesnu težinu nakon prestanka pušenja. Dok se to ne desi, donosimo par savjeta kako da izbjegnete debljanje nakon prestanka pušenja.

  • Pijte vodu. Da, voda vam može pomoći da izbjegnete debljanje. Potrebno je da organizmu pružite neophodnu hidrataciju, a oko dvije litre vode dnevno će vam pomoći u tome. Pored toga, na ovaj način ćete ubrzati metabolizam i riješiti se toksina.
  • Planirajte ishranu. Šta to znači? Tri obroka i dva međuobroka i to je to. Klonite se grickalica i slatkiša, jer su to prazne kalorije koje ne služe ni za šta drugo osim za debljanje. Nastojte da jedete što više voća i povrća, posebno za međuobroke.
  • Krećite se. Vježbanje ubija dvije muhe jednim udarcem. Ono vam pomaže da sagorijevate kalorije i odvraća vas od konzumiranja hrane kada zaista niste gladni. Osim toga, vježbanje vam pomaže i da se riješite stresa.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info