Hrana koja ubrzava metabolizam

0

Odlučili ste se za dijetu te ste počeli da pazite šta jedete i redovno se bavite fizičkom aktivnošću. Ipak, vaš metabolizam se usporio i “skidanje” suvišnih kilograma se ne dešava baš onom brzinom kako ste zamislili. Da biste to spriječili i brže se riješili neželjenih masnih naslaga, uvrstite u svakodnevnu ishranu sledeće namirnice.

 

Feferoni

Kapsaicin je jedinjenje koje feferonima daje njihov specifični ljuti okus, a povezuje se sa ubrzavanjem metabolizma i suzbijanjem želje za hranom. Ipak, imajte na umu da je potrebno da ih konzumirate u umjerenim količinama.

 

Integralne žitarice

Integralne žitarice sadrže mnoštvo hranjivih vlakana i složenih ugljenih hidrata koji pomažu da se ubrza metabolizam. I, riječ je o pravim integralnim žitaricama (ovas, smeđa riža, raž itd.), a ne o raznim “miksevima” sa voćem i drugim dodacima koje možete naći na policama supermarketa.

 

Kafa

Kofein prirodno stimuliše centralni nervni sistem, a jedna šoljica kafe dnevno može ubrzati metabolizam za pet do osam procenata. Naravno, kafu je potrebno piti “čistu” – bez mlijeka i šećera i ne više od dvije šoljice dnevno.

 

Sirće

Sirće ima gomilu zdravstvenih koristi, uključujući i sposobnost sagorijevanja masti. Posebno se preporučuje da ga konzumirate nakon unošenja rafinisanih ugljenih hidrata, jer će to spriječiti nagli rast šećera u krvi.

 

Citrusi

Svakodnevno konzumiranje citrusa (narandža, mandarina, limun, grejpfrut, limeta) pomaže u sagorijevanju masti i držanju metabolizma pod kontrolom. Ako ne volite da ih jedete, uvijek ih možete iscijediti – efekat je isti.

 

Začini

Svakodnevno ih konzumiramo, a osim što hrani daju fantastičan ukus, začini vam mogu pomoći i da ubrzate metabolizam. Najbolji začini koje možete koristiti u te svrhe su kurkuma i cimet – oni povećavaju tjelesnu temperaturu te na taj način ubrzavaju sagorijevanje masti.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info