Top 7 sastojaka koje trebate tražiti u proizvodima za njegu kože

1

Prilikom kupovine proizvoda za njegu kože, nije se uvijek dobro oslanjati na izreku “Ako je skupo, znači da je dobro”. Naprotiv, ako proizvodi nemaju sledeće sastojke, bez obzira na njihovu cijenu, oni vašoj koži ne mogu ponuditi adekvatnu njegu. Evo o kojim je sastojcima riječ.

 

Vitamini

Kako ih unosimo putem hrane, potrebno je da ih i proizvodi koje koristimo za njegu kože sadrže. O kojim konkretno vitaminima je riječ? Uvijek birajte proizvode koji sadrže neki od sledećih vitamina: A, B, C, E i K. Vitamin E jedan je od najboljih za hidrataciju i anti – aging, dok vitamin A obnavlja ćelije kože. Vitamin B je odličan za suhu kožu, a C smanjuje efekte starenja kože. Na vitamin K računajte kada vam je potrebna pomoć sa kožom oko očiju te će vam pomoći da se riješite tamnih kolutova ispod očiju.

 

Alfa-hidroksi kiseline

Veoma je bitno da proizvodi za njegu kože sadrže alfa-hidroksi kiseline (AHA). Zašto? One stimulišu proizvodnju kolagena, pomažu koži da zadrži svoju elastičnost i ubrzavaju obnovu ćelija kože.

 

Peptidi

Peptidi su jedan od najboljih sastojaka za njegu kože, za koje vjerovatno niste često čuli u odnosu na dva prethodna, ali su jednako korisni. Oni povećavaju proizvodnju kolagena i smanjuju znakove starenja. Prosječan proizvod za njegu kože sadrži nekoliko različitih tipova peptida, kao što su argirilen i pentapeptid-3, tako da nemojte očekivati da će na proizvodu pisati samo peptidi.

 

Retinol

Koristan je zbog toga što stimuliše obnavljanje ćelija kože. Derivat vitamina A, retinol zapravo može prodrijeti u spoljašnji sloj kože i pomoći joj da pobudi proizvodnju kolagena i elastina u nižim slojevima. Kolagen i elastin pomažu vašoj koži da bude glatka i čvrsta tako da je veoma koristan.

 

Salicilna kiselina

Salicilna kiselina poznata je i pod nazivom beta-hidroksi kiselina te je još jedan vrhunski sastojak za njegu kože. Iako, kao i ostali sastojci, pomaže obnavljanje kože, ona je od velike pomoći osobama kojima je koža prerano ostarila ili ima oštećenja od UV zraka. Ona može poboljšati teksturu kože, a istraživanja pokazuju da je blaža od alfa-hidroksi kiselina pa, ako imate osjetljivu kože, imajte ovo na umu.

 

Ekstrakt zelenog čaja

Kada kažemo zeleni čaj, mislimo na antioksidante, a upravo zbog toga on je jedan od najboljih sastojaka za njegu kože. Korištenje proizvoda za njegu kože koji sadrže ekstrakt zelenog čaja nudi vam prirodna antiupalna svojstva. Pored toga, ovaj ekstrakt vam može pomoći u borbi protiv slobodnih radikala i popraviti oštećenja izazvana negativnim uticajem sunca na vašu kožu.

 

Soja

Proizvodi za njegu kože na bazi soje pomoći će vam da posvijetlite kožu. Pored toga, pomažu i da se smanji proces starenja kože i ubrza obnova ćelija.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info