6 navika koje će vam pomoći da se izborite sa stresom

0

Loša stvar u vezi stresa je da on izvlači energiju iz organizma. Ali, uvođenjem promjena u vaše svakodnevne navike, uspjećete da nivo stresa, sa kojim se svakodnevno susrećete, svedete na minumum. Evo i kako.

 

Eliminišite nepotrebne obaveze

Možete imati mnogo obaveza, ali ćete otkriti da veliki broj njih nisu od velike važnosti za vas ili da vam samo podižu nivo stresa. Te obaveze, koje su po vas beskorisne i ne toliko značajne, potrebno je eliminisati, jer one dodaju više stresa u vaš život i ne doprinose većoj produktivnosti i osjećaju smirenosti.

 

Naučite da se organizujete

Biti organizovan još je jedan odličan način da se riješite stresa. Kada ste organizovani, znate tačno šta se gdje nalazi i ne morate mnogo razmišljati o stvarima koje morate uraditi. Dobra organizovanost pomoći će vam da sve obaveze završite na vrijeme, a samim tim, nivo stresa će biti mnogo manji nego obično.

 

Ne odugovlačite

Ako želite da se oslobodite stresa, trebate prestati da odugovlačite. Stres se javlja usljed zabrinutosti i anksioznosti oko nedovršenog posla ili neispunjenih obaveza. Ako posao završite na vrijeme, shvatićete da je većina “uzročnika” stresa eliminisana. Dakle, obavljajte sve obaveze na vrijeme i nemojte ih odlagati za kasnije, jer to na kraju postaje loša navika koja povećava nivo stresa u vašem životu.

 

Budite tačni

Uvijek je bolje da poranite nego da zakasnite. Krenite nekoliko minuta ranije na posao ili prilikom obavljanja obaveza, jer nikada ne znate šta se može desiti i usporiti vas. Potrudite se da uvijek budete tačni te ćete na taj način smanjiti zabrinutost koja može izazvati stres.

 

Prestanite se držati napornog rasporeda

Ne morate da planirate svoj dan u minut, jer niste i ne trebate biti mašina. Budite fleksibilni. Pravite manje pauze između obaveza kako biste udahnuli svježeg vazduha i odmorili se. Naporni raspored vas, zapravo, usporava i vrši pritisak na vas.

 

Vježbajte

Za vježbanje ne postoji alternativa, jer njime trenirate mišiće da izdrže stres, a kada ste u dobroj formi i vaš um postaje jak. Pored toga, vježbanje vam pomaže i da izbacite iz sebe svu negativnu energiju koja, ako se nagomila, može uzrokovati anksioznost i stres. Vježbanjem trenirate i tijelo i um da budu opušteni.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info