Zdrave masti: Šta trebate znati o omega-3 i omega-6 masnim kiselinama

0

Ukoliko vam se čini da skoro svaki proizvod na tržištu sadrži omega-3 masne kiseline, niste daleko od istine. I dok reklame za neke od naših omiljenih namirnica “tvrde” kako one sadrže pomenute masne kiseline, znate li koliko su one zdrave? Da li su uopšte zdrave? Saznajte u nastavku.

 

Masne kiseline su od suštinskog značaja

Masne kiseline su suštinski dio zdrave ishrane, jer su zaslužne za sve – od izgradnje zdravih ćelija, održavanja zdravlja mozga i funkcionisanja nerava do poboljšanja rada srca. Nažalost, omega masne kiseline ne proizvode se prirodno u našem tijelu što znači da ih moramo unositi u organizam kroz hranu koju konzumiramo. Pored toga, sve masne kiseline nisu iste. Potrebno je da budete svjesni razlike između omega masnih kiselina i kako da iz hrane dobijete one koje su zaista potrebne vašem organizmu.

 

Omega-3 masne kiseline

Omega-3 masne kiseline su izuzetno korisne za cjelokupno zdravlje. One pomažu rastenje, stimulišu cirkulaciju i snižavaju krvni pritisak, nivo triglicerida i upale, što može smanjiti rizik od srčanog udara i koronarne arterijske bolesti. Najbolji izvori omega-3 masnih kiselina su masne vrste ribe (losos, skuša, tunjevina, haringa, sardina), orasi i sjemenke lana.

 

Omega-6 masne kiseline

Omega-6 masne kiseline treba konzumirati u manjim količinama. Istraživanja pokazuju da veća potrošnja ovih masti (posebno u odnosu na potrošnju omega-3 masnih kiselina) može povećati rizik od određenih zdravstvenih komplikacija, kao što su moždani udar, infarkt, aritmija, artritis, poremećaji raspoloženja, gojaznost pa čak i rak. Iako su omega-6 masne kiseline od suštinskog značaja i iako su nam neophodne, one mogu ometati zdravstvene efekte omega-3 masnih kiselina. Unosite ih, ali u umjerenim količinama.

Najbolji izvori omega-6 masnih kiselina su suncokretovo i ulje uljane repice, perad, jaja, avokado, orašasti plodovi i žitarice, većina biljnih ulja i sjemenke bundeve.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info