Njega kose na niskim temperaturama

0

Zima je divno godišnje doba, ali sa zimskim radostima treba povesti i više računa o njegovanju kose. Hladno vrijeme može biti veoma pogubno, a kako biste to spriječili, pratite sledeće savjete.

 

Koristite šampon umjereno

Hladan zimski vazduh uzrokuje isušivanje, kako kože, tako i kose i vlasišta. Izbjegavajte pretjerano šamponiranje, ne više od dva puta sedmično, jer i ono izaziva isušivanje. Takođe, nemojte koristiti veoma toplu vodu za pranje kose u zimskom periodu, jer ona može izazvati kovrdžanje i lomljenje. Kako biste zadržali optimalnu vlažnost kose, perite je mlakom vodom.

 

Obavezno koristite regenerator

Kako biste pomogli kosi da se izbori protiv hladnoće, najbolje je da svaki put nakon pranja nanosite regenerator. Ne nanosite ga na vlasište. Dobar regenerator će vašoj kosi dati sjaj i spriječiće njeno pucanje. Tokom zimskih mjeseci, potrebno je da bar jednom sedmično koristite regenerator za dubinsku hidrataciju.

 

Izbjegavajte feniranje

Uvijek je dobro da kosu pustite da se sama osuši, ali je još važnije da to radite tokom zimskog perioda. Ako baš ne možete bez fena, onda ga okrenite na hladno duvanje, jer takav način sušenja manje oštećuje vlasi. Naravno, potrebno je da izbjegavate peglu i uvijač koliko god je to moguće.

 

Uvijek nosite kapu

Ako cijenite svoju kosu, onda je pametno da je zaštitite svaki put kada izlazite napolje. Nosite maramu, kapu, šešir ili bilo koji drugi odjevni predmet koji će vam pomoći da zadržite prirodnu vlažnost kose i spriječite njeno pucanje. Potrebno je i da zapamtite da marama, kapa ili šešir ne bi trebali previše da zatežu, jer se na taj način usporava protok krvi na vlasištu što uzrokuje oštećenja kose.

 

Statički elektricitet

Potrebno je napomenuti da nošenje kape ili nekog drugog modnog detalja namijenjenog glavi može uzrokovati statički elektricitet . Da ne bi bilo neugodnih iznenađenja poslije skidanja kape, nakon što napravite željenu frizuru na četku (ili češalj) našpricajte malo laka za kosu te njome pređite preko kose, od vrha do dna.

 

Koristite ulje za kosu

Tokom zime, obično je vani hladni i vlažno, a unutra toplo i suho. Ova promjena temperature šteti vašoj kosi. Koristite redovno ulje za kosu, jer će vam to pomoći da kosi vratite njenu prirodnu hidrataciju. Sat do dva je sasvim dovoljno, te pazite da prilikom ispiranja ne koristite previše šampona jer ćete poništiti željeni efekat.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info