Kako uštediti 5 KM dnevno

0

Štednja za “crne dane” ili odvajanje za fond za hitne slučajeve ne mora uključivati drastične promjene ili dramatična odricanja. Samo pomislite: ako uštedite samo 5 KM dnevno, krajem godine ćete imati dodatnih 1825 KM. Na sljedeća četiri načina to možete i postići.

Vozite manje


Ukoliko vam životni stil zahtjeva da često koristite automobil, pokušajte objediniti vožnje tako da ne idete često gore – dole između različitih lokacija. Razmislite šta sve trebate obaviti i šta leži na kojoj ruti, te vozite tako da što više toga obiđete u jednom krugu.

Ukoliko živite u gradu, hodajte do posla ili koristite bicikl ili javni prevoz. Osim što ćete uštediti na gorivu, nećete morati trošiti mnogo ni na pranje i održavanje automobila.

Akcijske ponude


Bez obzira da li kupujete namirnice ili garderobu, uvijek pokušajte da saznate da li je roba na akcijskoj ponudi. Osim toga, pojedini trgovački centri nude niz pogodnosti za redovnu kupovinu pa ne bi bilo loše da se malo raspitate o bodovima i karticama.

Pijte manje


Voda, kafa, sokovi – na kraju kad saberete shvatite da ste izdvojili popriličnu sumu novca za pomenute. Pijte vodu iz slavine (čak je i zdravija od kupovne vode), kafu pijte kod kuće, a sok možete sami iscijediti. Za odličan sok vam je potreban jedan limun i jedna narandža.

Skupljajte sitniš


Često potcjenjujemo moć sitniša. Skupljajte sitniš u teglu i kada je napunite, otiđite do banke da vam ga zamijene za papirne novčanice. Bićete iznenađeni koliko ste skupili.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info