5 činjenica o kosi koje niste znali

0

Svi želimo da imamo lijepu i zdravu kosu, jer to automatski znači da možemo imati i fantastičnu frizuru. Ipak, postoje neke male, ali veoma važne, stvari koje mogu uticati na zdravlje i cjelokupan izgled vaše kose. Evo o čemu se radi.

 

Pamučne jastučnice su loše za vašu kosu

Pamučne jastučnice, bez obzira na broj niti, mogu “uloviti” pramenove kose i izazvati pucanje. Upravo iz tog razloga se preporučuju satenske ili svilene jastučnice.

 

Nikada ne češljajte mokru kosu

Iako je kosu lakše počešljati kada je mokra, ona je tri puta slabija u takvom stanju nego kada je suha. Ako ne možete baš da odolite, onda to radite prstima, a četku ili češalj koristite kada se kosa osuši.

 

Šampon nanosite samo na vlasište, a regenerator na kosu

Reklame za šampone su vas možda navele da mislite da trebate šamponirati kosu cijelom dužinom. Ova praksa, osim što je bespotrebno rasipanje šampona, šteti i vašoj kosi. Šampon ispira ulja i masti, što je odlično za pranje vašeg vlasišta, ali i štetno u pogledu dužine vaše kose. Regenerator, s druge strane, stvoren je da “razmrsuje”, hidratizira i obnavlja što je odlično za dužinu vaše kose, pogotovo za vrhove. Ipak, ako se nanosi na vlasište, regenerator dovodi do masne kože vlasišta te zbog toga kosu morate češće prati.

 

Fenirajte ili peglajte kosu… nikako oboje

Pravljenje frizure pomoću toplote može biti štetno po kosu, ali samo ako se poduzimaju ekstremne mjere ili ako koristite više toplotnih uređaja kako biste napravili željenu frizuru. Pustite kosu da se osuši prirodnim putem te onda koristite jedan od toplotnih uređaja. Na taj način vaša kosa ostaje zdrava.

 

Pokvasite kosu

Prije ulaska u bazen ili more, obavezno pokvasite kosu običnom vodom. Vaša kosa može da apsorbuje samo određenu količinu vode pa, ako je pokvasite običnom vodom, spriječićete da hlor ili so prodru u kosu i oštete je.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info