Sezona praznika: Kako izbjeći mamurluk

0

Pred nama je sezona praznika i slavlja pa postoji velika vjerovatnoća da će se popiti i koja čašica više. Kako bi izbjegli “nuspojave”, pridržavajte se sledećih savjeta. Živjeli!

  • Ne pokušavajte da pratite muškarce u alkoholu. Sastav tijela žene ima veći odnos masti – voda nego kod muškaraca te se zbog toga žene brže i napiju.
  • Prije nego izađete, postavite sebi uslov da ćete popiti samo dva pića. Veća je vjerovatnoća da ćete se pridržavati ove odluke, ako je donesete u trezvenom stanju.
  • Važna je i vrsta alkohola koju pijete. Držite se “prozirnih” pića, jer ta pića, kao što su rum, votka ili džin, imaju manje nečistoća koje su produkt fermentacije. Takođe, izbjegavajte slatka i gazirana alkoholna pića, jer se ona brže apsorbuju te se od njih možete veoma brzo napiti.

  • Stara izreka i dalje važi: “Nikada ne pijte na prazan stomak”. Kako biste izbjegli posljedice, jedite prije i za vrijeme konzumiranja alkohola.
  • Umjesto da pijete isključivo alkohol na zabavama, usporite njegovo dejstvo tako što ćete piti druga pića. U ovom slučaju, običnu ili mineralnu vodu. Bilo bi poželjno da za svako alkoholno piće konzumirate 230 ml vode. Takođe, “prebacivanje” između alkohola i vode pomoći će vam i da manje popijete i da se ne napijete.
  • Ako ipak pretjerate, sledećeg jutra se držite vode. S obzirom da alkohol izaziva dehidraciju organizma, pijte vode koliko god možete. To će vam pomoći da što prije izbacite alkohol iz organizma.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info