7 zdravih ugljenih hidrata koje možete slobodno jesti

0

Vjerovatno ste čuli da svaki dijetetičar i nutricionista na svijetu podvlači da se klonite ugljenih hidrata. E pa, nisu svi ugljeni hidrati loši i nezdravi. Kao i u svemu ostalom, postoje dobre i loše strane ugljenih hidrata, a evo koji su potpuno zdravi.

 

Integralne žitarice

Za bolji i zdraviji život, uvrstite integralne žitarice u svakodnevnu ishranu. One sadrže veliku količinu vlakana, minerala, vitamina i antioksidanata.

 

Voće

Voće je odlično za probavu te vam pruža trenutni izvor energije. Plus, količina dobrih ugljenih hidrata koju sadrži i više je nego fantastična stvar. Voće kao što su kupine, borovnice, maline, nar i brusnice snabdijevaju vas vlaknima i vitaminima. Takođe, voće je niskokalorično te je poželjno da ga konzumirate, ako želite da se riješite suvišnih kilograma.

 

Pasulj i sočivo

Pasulj vam obezbjeđuje neophodna vlakna i energiju, a 100 grama pasulja sadrži oko 40 grama ugljenih hidrata. On je i izvor proteina, a ugljeni hidrati koji se u njemu nalaze sporo se probavljaju zbog čega ste duže siti. Sočivo i mahunarke takođe su odličan izvor vlakana, vitamina i minerala.

 

Povrće

Uglavnom sve vrste povrća sadrže vlakna, minerale, vitamine i antioksidante. Kelj, špinat, mrkva, zelena salata, crveni luk, šparoge i celer najbolje su vrste povrća koje sadrže zdrave ugljene hidrate.

 

Tjestenina

Bilo koja vrsta tjestenine izvor je dobrih ugljenih hidrata te će vam pomoći da vratite energiju. Naravno, konzumirajte tjesteninu od integralnih žitarica te izbjegavajte sir i koristite zdravije umake, kako biste spriječili unos masti u organizam.

 

Pečeni krompir

Krompir je pun ugljenih hidrata i vlakana. Jedan krompir prosječne veličine sadrži oko 50 grama ugljenih hidrata. Ali, umjesto da ga pržite, ispecite ga. Dovoljno je da dodate malo soli i bibera i da ga ubacite u rernu.

 

Ovsene pahuljice

Uvijek ih možete jesti za doručak i sigurno ćete se duže osjećati sitima. Za još bolji okus, možete im dodati grožđice, orašaste plodove ili neko voće.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info