Vitamini koji pospješuju rast kose

0

Zdravstveno stanje ljudi ne ostaje na istom nivou tokom cijele godine – ono fluktuira. Isto važi i za našu kosu – njena tekstura i opšte zdravlje prolaze kroz mnogo promjena usljed smjene godišnjih doba i određenih, specifičnih procesa koji se dešavajau u organizmu. Kako bi naša kosa nesmetano rasla i bila zdrava, potrebno je da redovno unosimo određene vitamine. Evo i koji su to.

 

Vitamini B grupe

  • Vitamin B3 (nijacin): On njeguje folikule i potiče cirkulaciju krvi do vlasišta. Možete ga naći u piletini, ribi i pšeničnim klicama.
  • Vitamin B5 (pantotenska kiselina): Sprečava stvaranje sijedih dlaka i opadanje kose te potiče brži rast kose. Namirnice bogate ovim vitaminom su žumance, integralne žitarice, pivski kvasac i organske vrste mesa.
  • Vitamin B6 (piridoksin): Sprečava opadanje kose i pomaže konverziju amino kiselina u nijacin. Takođe, ovaj vitamin potiče i proizvodnju melanina u organizmu (on našoj kosi daje boju). Izvori ovog vitamina su piletina, svinjetina, ovsene pahuljice, avokado, pivski kvasac, džigerica i suncokretove sjemenke.
  • Vitamin B12 (cijanokobalamin): Sprečava opadanje kose. Najbolji izvori su piletina, riba, jaja i mlijeko.
  • Vitamin B7 (biotin): Ovo je ključni vitamin za rast kose. On ne samo da pomaže rast nove kose, već je neophodan i za zdravlje kože i noktiju. Biotin pomaže razvoj ćelija korištenjem drugih vitamina kako bi spriječio opadanje kose i preuranjeno pojavljivanje sijedih dlaka. Prisutan je u pivskom kvascu, integralnim žitaricama, žumancu, džigerici, riži i mlijeku.
  • Vitamin B9 (folna kiselina): Omogućava i ubrzava razvoj ćelija i cirkulaciju krvi do vlasišta. Najbolji izvori ovog vitamina su zeleno lisnato povće (špinat, blitva, kelj, zelena salata), integralne žitarice, pasulj i soja.

 

Vitamin A (retinol)

Ovo je antioksidans koji pomaže u formiranju zdravog sebuma u vlasištu (sebum je odgovoran za vlažnost korijena kose). Bogati izvori ovog vitamina su meso, sir, mlijeko, jaja, džigerica, špinat, brokula, kupus, mrkva, kajsija, breskva i sve vrste povrća žute, crvene i narandžaste boje.

 

Vitamin C (askorbinska kiselina)

Ovo je još jedan antioksidant koji doprinosi cjelokupnom zdravlju kose. Bogati izvori su citrusi, jagode, kivi, dinja, ananas, paradajz i sve vrste povrća tamno zelene boje.

 

Vitamin E (tokoferol)

Od suštinskog je značaja za rast kose, s obzirom da se zdravlje kose vezuje za zdravlje imunološkog sistema. Vjeruje se da vitamin E stimuliše rast kose poboljšanjem funkcija imunološkog sistema. Najbogatiji izvori ovog vitamina su biljna ulja, kao što su sojino i maslinovo ulje te orašasti plodovi i zeleno lisnato povrće.

 

Inozitol

On održava zdravlje ćelijskih membrana i folikula na najoptimalnijem nivou. Bogati izvori su integralne žitarice, džigerica i citrusi.

 

Vitamin K (filokvinon)

Potiče rast i odgovoran je za cjelokupno zdravlje kose. Najbolji izvori ovog vitamina su morski plodovi, jaja, džigerica, zeleno lisnato povrće, smokve, kupus, ovsene pahuljice, jogurt i pšenica.

 

Uravnotežena ishrana koja se sastoji od dosta integralnih žitarica, svježeg voća i povrća ne samo da će vam pomoći da održite cjelokupno zdravlje na najoptimalnijem nivou već će i spriječiti opadanje, prorjeđivanje i preuranjeno starenje kose.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info