5 osobina koje trebate tražiti kod privatnih doktora

0

Odlazak doktoru nikada nije i ne može biti prijatan. Prvo, ne osjećate se dobro i već to je samo po sebi dovoljno da vam pokvari dan i nametne mnoštvo briga. Drugo, nikada ne znate kako je doktor “raspoložen”. Naravno, uvijek postoji opcija da odete kod privatnog doktora. S obzirom da se kod nas privatni sektor toliko baš i ne cijeni i da su ljudi većinom skeptični, potrebno je znati da većina doktora koji rade u privatnim ordinacijama ne obavljaju posao od “juče”. Kad smo uklonili tu nedoumicu, potrebno je i da znate koliko je dotični doktor dobar. Donosimo pet karakteristika koje vam mogu pomoći u tome.

 

On vam posvećuje dovoljno vremena

Brže nije uvijek bolje. Potrebno je vrijeme da se pacijent sasluša, uspostavi dijagnoza i preporuči najbolji mogući način liječenja, a ponekad prosječnih 17 minuta koje doktor provede sa pacijentom nije dovoljno. Vi biste trebali da dobijete odgovore na sva vaša pitanja. Ako smatrate da vaš doktor pokušava što brže da vas se riješi, vrijeme je da potražite novoga.

 

On je odmoran

Svi želimo da nam doktor posveti maksimalnu pažnju i da bude oprezan prilikom uspostavljanja dijagnoze. Kako bi to uspio, potrebno je da bude odmoran. Međutim, ako vaš doktor prilikom pregleda konstantno zijeva ili ima podočnjake i tamne kolutove ispod očiju, vrijeme je da se obratite nekome drugom.

 

On je upućen u najnovija istraživanja

Ukoliko vaš pregled uključuje novije instrumente i zadnje tehnologije, njega će najbolje obaviti mlađi doktori, koji su nedavno počeli da rade. S druge strane, kada je u pitanju doktor opšte prakse, koji neće obavljati moderne testove ili postupke, najbolji su oni doktori koji se nalaze na sredini svog radnog vijeka, jer imaju dobar balans znanja i radnog iskustva. Međutim, treba imati na umu da bi i oni morali imati znanje o najnovijim medicinskim dostignućima i procedurama.

 

On vas ne osuđuje i ne odbacuje vašu zabrinutost

Trebalo bi da budete u stanju da razgovarate sa svojim doktorom o svemu što može da utiče na vaše zdravlje (seksualna aktivnost, konzumiranje alkohola, cigareta i slično) bez osjećaja da vas on osuđuje. Ako osjetite da on kritikuje vaš način života ili odbacuje vaše brige oko određenih pitanja, potražite drugog doktora.

 

On se uvijek ponaša profesionalno

Dok je doktor koji je prijateljski nastrojen odličan, onaj koji pokušava da flertuje može biti štetan po vaše zdravlje. Najbolji doktor je onaj koji se uvijek ponaša profesionalno, jer takvi doktori, istraživanja pokazuju, uvijek uspostave tačne dijagnoze te najčešće daju najbolje zdravstvene savjete. On vas gleda kao pacijenta, osobu koja je došla kod njega po savjet i pomoć, a ne kao nekoga koga bi najradije odvukao u krevet.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info