5 isprobanih načina da spriječite i izblijedite ožiljke od akni

0

Akne su vjerovatno jedan od najvećih problema kože sa kojima se žene susreću, a nije rijetka pojava da, kao rezultat, nastanu i ožiljci. Međutim, iako možda imate kožu sklonu aknama, to ne znači da morate završiti i sa ožiljcima od njih. Donosimo par savjeta kako da spriječite i izblijedite ožiljke nastale usljed pojave akni.

 

Sok od limuna

Korištenje soka od limuna, kako biste spriječili nastajanje ožiljaka od akni, jedan je od najjednostavnijih i najekonomičnijih metoda. Iscijedite par limuna i dodajte malo vode te izmiješajte. Namočite dio peškira u dobijenoj tečnosti te ga iscijedite i nanesite ga na lice. Postupak ponavljajte svakodnevno.

 

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je apsolutno fantastično, kako u svakodnevnoj ishrani, tako i za vašu kožu. Jednostavno uzmite malo maslinovog ulja i utrljavajte ga u kožu četiri do pet puta dnevno. Često nanošenje maslinovog ulja na kožu može spriječiti pojavu ožiljaka i pomoći da “popravite” oštećenu kožu.

 

Izbjegavajte sunce

Kako biste spriječili nastajanje ožiljaka od akni, izbjegavajte duže izlaganje kože sunčevoj svjetlosti. Mada većina ljudi vjeruje u suprotno, sunce može učiniti postojeće akne i ožiljke vidljivijima. Ako ipak morate provoditi dosta vremena na suncu, obavezno nanesite zaštitnu kremu ili losion, sa najvišim zaštitnim faktorom.

 

Jabukovo sirće

Pouzdan lijek u borbi protiv akni i nastajanja ožiljaka je i jabukovo sirće. Ono ima svojstva antiseptika i antibiotika koja pomažu u smanjenju nastajanja ožiljaka i izvlače toksine iz vaše kože. Nanesite veoma malu količinu jabukovog sirćeta na kožu ili ga koristite kao tonik – u tom slučaju je potrebno da pomiješate jedan dio jabukovog sirćeta sa jednim dijelom vode. Imajte na umu da je jabukovo sirće jako za pojedine tipove kože pa ga je onda potrebno još više razrijediti, kako bi se spriječilo isušivanje kože.

 

Zdrava ishrana

Kako biste spriječili nastajanje ožiljaka, potrebno je i da se zdravo hranite. Unosite što više svježeg voća, povrća i integralnih žitarica. Rezultat? Čista i prekrasna koža.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info