5 odličnih savjeta za borbu protiv peruti

0

Ona je neprijatna, uznemiravajuća i zbog nje nas je često sramota. Zbog nje stalno gledamo preko ramena i znamo prati kosu i par puta dnevno. Pričamo o peruti, za koju je i pored velike količine proizvoda koji se nalaze na tržištu (šamponi, regeneratori, ulja i slično) veoma teško nači adekvatan lijek. Pojavu peruti mogu uzrokovati masna i suha koža, stres, neadekvatna higijena, zagađenje i promjena klime. Donosimo par korisnih savjeta koji će vam pomoći da se riješite peruti u što kraćem vremenskom roku.

 

Uravnotežena ishrana

Ishrana igra veoma važnu ulogu u održavanju kose, kože i ljepote. Kada ishrana nije uravnotežena, to može dovesti do razvoja i pojave peruti. Obično osobe, koje se susreću sa problemima koje izaziva perut, konzumiraju veće količine masne, slane i slatke hrane. Sve navedeno, ako se konzumira prekomjerno, može izazvati pojavu peruti. Ako se pridržavate ishrane koja se sastoji od dosta voća, povrća i integralnih žitarica, ovaj problem je lako rješiv. Izbjegavanje brze hrane i gaziranih pića pomoći će vam da se peruti riješite još brže.

 

Održavanje kose

Redovno četkajte kosu, jer to obezbjeđuje uklanjanje mrtvih ćelija kože. Pored toga, potrebno je i da na kosu nanosite ulja i da je perete bar dva puta sedmično. Prilikom nanošenja ulja, nježno masirajte glavu. Za najbolje rezultate, pomiješajte kokosovo i maslinovo ulje. Nanošenje ulja na kosu smanjuje nivo stresa u organizmu što pomaže u smanjenju peruti. Pranje kose odgovarajućim šamponom održava vašu kosu čistom i pomaže vam da se riješite peruti.

 

Redovno vježbanje

Kako bi razvilo imunitet, vašem tijelu je potrebna vježba. Vježbanje ne samo da poboljšava imunitet, već i smanjuje nivo stresa sa kojim se svakodnevno suočavate što vam, zauzvrat, pomaže da se riješite peruti.

 

Spavanje

Ovo je jedan od glavnih uzročnika peruti. Kada ne spavate dovoljno, vaš um i tijelo se ne oslobađaju stresa u potpunosti. A kao što vam je poznato, stres je jedan od uzročnika pojave peruti. Da biste izbjegli navalu peruti, potrebno je da spavate najmanje sedam sati dnevno.

 

Kućni lijekovi

Ukoliko ste žrtva peruti, isprobajte i neke od kućnih lijekova. Oni vam mogu pomoći čak i nakon jednog korištenja. Evo najjednostavnijih od njih:

  • Nanesite svjež jogurt na vlasište. Ostavite da odstoji pola sata, a nakon toga kosu isperite. Za bolje rezultate možete dodati i malo svježeg soka od limuna, mada nije obavezno.
  • Razrežite list aloe vere i izvadite gel. Nanesite ga na kosu i nakon deset minuta isperite.
  • Potopite lišće karija u vodu na pola sata i nakon toga ga sameljite da dobijete finu pastu. Nanesite je na vlasište. Ostavite da odstoji pola sata te kosu temeljno isperite.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info